The Battle

19, 20 en 21 juni

In het kader van Culturele Zondag verandert Utrecht in van vrijdag 19 t/m zondag 21 juni in één groot strijdtoneel waarin de krachten in de meest uiteenlopende disciplines worden gebundeld. De confrontatie zal worden gezocht en aangegaan en er zal worden verloren en gezegevierd.

 In verschillende competitievormen wordt – door jong en oud, ervaren en onervaren - binnen een groot aantal disciplines gestreden: literatuur, cabaret, stand up comedy, sport en spel, dans, zang, muziek, film, theater, nieuwe media, beeldende kunst, mode, design en gastronomie.

Strijdtoneel

Tijdens The Battle wordt de Neude omgetoverd tot een grote battle arena
waar onder andere dansers, zangers, DJ's en dragqueens de strijd aan zullen gaan. Op vrijdag 19 juni geeft burgemeester Jan van Zanen het startschot voor de Culturele Zondag The Battle en Midzomergracht Festival. Verder kun je op zaterdag een muzikaal kickboxgala aanschouwen in de Back2Back2Battle DJ Battle en kun je de hiphopmoves van dansers uit diverse Noord-Europese landen komen bewonderen in de internationale danswedstrijd Streetfighters & Give It Up! Op zondagmiddag deVisual Artist Award 2015 uitgereikt aan degene die de mooiste video-art maakte.

Dansen, koken en ontwerpen

TivoliVredenburg staat op 21 juni in het teken van hiphop. Ontmoet hier de hiphop cultuur in al zijn facetten: van muziek, zang, rap, MC, kennis, kunst, choreografie en dans. Diverse choreografen en dansers uit de hiphopwereld vertellen hun verhaal en in de finale van Streetfighters & Give It Up strijden dansers om de winst. 

Speciaal voor The Battle verandert het oude monumentale Postkantoor op de Neude zondag in een werkplaats en strijdveld voor koks, fotografen, ontwerpers en kunstenaars. De deelnemers laten zich inspireren door de prachtige locatie. Deze middag worden diverse kunstenaars uitgedaagd om binnen vijf uur een kunstwerk te maken. Ook is er een kookwedstrijd en wordt de winnar bekend gemaakt van de beste Coverfoto 2015. Verder worden tijdens The Arts of Cultures Nederlandse en Utrechtse kunstenaars uitgedaagd om ter plekke een ontwerp te maken voor het bedrukken van een fietshelm. 

VredenburgpleinSport mee op het Vredenburg! Het Vredenburgplein wordt op zondag 21 juni omgetoverd tot één grote sportarena met diverse bijzondere sporten: van een BMX-show en een Bossaballtoernooi tot de finale van het NK-slowbiking. Daarnaast organiseert Fit For Free in samenwerking met Culturele Zondagen en Le Tour Utrecht een spectaculair spinning event. Wie zet de eerste tijdrit en gaat met de gele trui naar huis?

Battle mee

Toeschouwers worden deelnemers tijdens The Battle. Bekijk hier het complete programma.

Diep Gaan Talkshow

zondag 21 juni

In het kader van het project Diep Gaan onderzoekt LUCY tijdens deze Culturele Zondag de parallellen tussen kunstenaars en sporters in de vorm van een talkshow. Te gast zijn kunstenaar Joyce Overheul, sportpsycholoog Jan Huijbers en filosoof Rob van Gerwen.

 

Talkshow De strijd met jezelf

zondag 21 juni, 15.00 uur

Galerie Sanaa
Jansdam 2, Utrecht