En dat is geen toeval. Het was tijdens de vorige lockdown dat curator Sascia Vos deze kunstroute bedacht en daardoor blijft het ook nu overeind. Een project met kunst in particuliere tuinen. De tuin waar je je tijdens de lockdown moe(s)t zien te vermaken. De tuin als het grensgebied tussen openbaar en privé. De tuinen die je tijdens die zoveelste wandeling voorbij loopt en waar je steeds iets anders aan opvalt. Een vreemde heg, een symmetrische plantpatroon, een verrassend mooie boom, de vensterbank daarachter en de samenhang tussen die dingen.
Iemand die met name op dat laatste ingaat in zijn werk is Ronald Nijhof. Nijhof heeft een goed oog voor vage overeenkomsten en verre verwanten. In zijn foto’s vormen gefotografeerde installaties, de foto daarvan en de installatie van die foto een eenheid die als een circkelredenering steeds weer bij zichzelf uitkomt. Twee boompjes in een kleine voortuin - is het toeval dat dit op nummer 11 is? -, krijgen als echo een foto van twee grijze ronde vormen tussen hen in. De foto staat laag boven de grond, en rust - net als de boompjes op stam - op twee staanders.
De beeldrijmen die Nijhof op zes verschillende locaties plaatste, maken steeds op een andere manier een associatie met de directe omgeving. Soms aansluitend in vorm, soms in contrast - ronde vormen in een tuin met vierkanten. En soms verder fantaserend over het materiaal zoals bij de foto die een ontleding laat zien van de gevelplaten op het huis erachter. Of de stapeling van elementen in een gevel krijgt een echo in een vrije stapeling van vormen op de foto in de tuin. Mooie vondsten en parallellen die laten zien hoe de kunstenaar kijkt. Een ode aan de bewuste en onbewuste vormgeving in de tuinen, soms met een knipoog. Foto’s die daarnaast ook zonder de tuin een fraai beeld zijn.
Nijhof is een van de negen kunstenaars die Sascia Vos uitnodigde een werk te maken voor InTuinen. Vos is naast curator ook boswachter en natuurgids. En bovendien zelf een groot fan van tuinieren. Vanuit die achtergrond had ze al een tijdje het idee een combinatie van kunst en natuur te maken. Maar hoe zorg je dat het werk ook ’s nachts veilig is? De tuin biedt de perfecte oplossing: buiten en toch beschut. Met bovendien vanzelf een fijne afwisseling in verschillende tuinvormen: wild, romantisch of strak georganiseerd. Diezelfde afwisseling komt ook bij de kunstenaars terug. Waarbij de meeste wilde bijdrage op het conto van Frank Koolen komt, die op verschillende plekken een natuurdocumentaire geleidelijk laat ontsporen tot een surrealistisch hoorspel. Maar daarover later meer.
InTuinen, kunstroute in tuinen in Amersfoort, t/m 9 januari 2022
Op loopafstand van Amersfoort Centraal.
www.kunst-intuinen.nl
Met werk van: Annabelle Binnerts, Bas Oussoren, Felipe van Laar, Frank Koolen, Maya Berkhof, Melina Böhne, Ronald Nijhof, Rozemarijn Westerink en Tamar Frank.
LUCY wandelt de komende weken in een blog langs InTuinen.
© LUCY 22-12-2021, tekst en foto's Marjolein Sponselee