Gullivers Verzamelingen

Lego, keycords, pennen, happy meals, voorraadpotten, telefoonkaarten, eierdopjes, fotoalbums, aanstekers, klompen, gezelschapsspellen, trofeeën en buffetkasten. Dit keer is de Jaarbeurs niet het decor voor een verzamel of ruilbeurs, maar huisvest het een kunstwerk met een oppervlakte van ruim 4000m2.
1207 gulliver 2
Kunstenaar Pet van der Luijtgaarden gebruikt spullen in veelvoud voor de bouw van zijn reusachtige verzameling in de tentoonstelling Gullivers Verzamelingen (naar het boek Gullivers Travel van Jonathan Swift). Gullivers Verzamelingen is een vervolg op de tentoonstelling in de Kunsthal te Rotterdam in 2011 waar de kunstenaar voor het eerst zijn verzameldrift tentoonstelde. Hij heeft zijn strijdtoneel ten opzichte van de Kunsthal aanzienlijk vergroot. Deze editie is groter, veel groter en interactief. Een Jaarbeurs vol om de absurditeit van een enorme hoeveelheid menselijke spullen te tonen. 

Overconsumptie

Een dag voor de opening op 7 juli zijn talloze vrijwilligers in de weer om het laatste werk van Pet van de Luijtgaarden op tijd af te hebben; een liggende reus genaamd Gulliver, opgebouwd uit uiteenlopende verzamelingen. De kunstenaar probeert met deze gigantische collectie aan verzamelingen bewustwording te creëren. We leven volgens hem in een maatschappij van overconsumptie, met een overdaad aan spullen waar niemand naar om kijkt: “We hebben met zijn allen een reus van spullen gecreëerd en we zijn zelf kleine poppetjes temidden van deze berg”.
 
Van der Luijtgaarden lijkt een laatste redmiddel voor verzamelingen die verloren dreigen te gaan. Via Marktplaats koopt hij ze op en gebruikt de spullen in zijn tentoonstellingen. Van barbies tot puntenslijpers; alles is ooit ontworpen, overal is over nagedacht. Het gaat de kunstenaar echter om het totaalbeeld aan spullen, niet het individuele object. Het is aan de bezoeker om juist die unieke dingen uit de grote massa te halen. 
1207 gulliver 1

McDonalds versus Centraal Museum

Een grote gele M van McDonalds valt direct op wanneer je de immense hal binnenloopt. Een particuliere verzameling van happy meals, poppetjes, stoelen en keycords schreeuwt om aandacht. Dat is een belangrijk verschil met de vorige tentoonstelling: een oproep aan particuliere verzamelaars heeft geleid tot unieke bijdragen aan Gullivers Verzamelingen en het is gelukt om extra verzamelingen toe te voegen. Zo ook een deel van de collectie van het Centraal Museum. Antieke buffetkasten en meubels uit het museale depot staan zij aan zij met ‘doodgewone’ houten eierdopjes en porseleinen kikkers. De tentoonstelling daagt het publiek uit om te kijken naar het verschil in verzameling en kwaliteit. Want hoewel het een absurde hoeveelheid aan spullen betreft, zijn de objecten allemaal zorgvuldig gerangschikt en gesorteerd op kleur en volume.
1207 Gulliver 3

Internationale droom

Met de voltooiing van Gulliver denkt Pet Van der Luijtgaarden alweer aan nieuwe dingen: “Ik heb het wel een beetje uitgedacht, maar niet tot in detail. Mijn grootste droom is om dit te exposeren in Tate Modern, in die immense turbine hal.” Hij denkt zelfs aan een rondreizende tentoonstelling, een internationaal avontuur.
Londen lijkt vanuit Utrecht vooralsnog een reusachtige stap. Maar tot die droom werkelijkheid is, kun je de veelomvattende Gulliver in volle glorie in de Jaarbeurs bekijken.
 
(c) Lucy 11-7-2012. Tekst: Joris Roovers

Gullivers Verzamelingen

Gullivers Verzamelingen is tot en met 22 juli te zien in de Jaarbeurs Utrecht.
open: ma-vrij van 11-18 uur
za en zo van 10-18 uur
kaarten van 2,50-10 euro te koop via 
www.gulliversverzamelingen.nl

Gullivers Verzamelingen is in heel Nederland te zien op de schermen van Dropstuff.nl door de ogen van kleine robotjes die door de tentoonstelling bewegen.