Denk jezelf rijk

Pilvi Takala toont de weg naar succes

In een zielloos vergaderzaaltje van het Utrechtse NH Hotel staat een rij stoelen opgesteld voor een beamerinstallatie. Op het scherm is een strakblauwe hemel te zien waarop briefgeld in een constante stroom de bezoeker tegemoet vliegt. Op de achtergrond klinkt een liedje op herhaling: ‘Motivation, it’s focussing on who you truly are, aim higher for one specific star.’
1103 pilvi takala uitn
Uitnoding voor Money Making Strategies That WORK

Tsjakka!

De toon is gezet. Op uitnodiging van Expodium houdt Pilvi Takala (Helsinki, 1981) een powerpoint presentatie over technieken om financiële rijkdom te verwerven. Takala heeft het kunstpubliek in deze barre tijden naar dit hotel weten te lokken met de belofte ‘Money Making Strategies That WORK’. Vooraf geldt een inleg van 10 euro, maar wie niet tevreden is krijgt het dubbele bedrag terug.
 
Wacht eens even, een powerpoint presentatie? Dit moet een grap zijn. Toch niet, Pilvi Takala is doodserieus. Naast haar carrière als performance en videokunstenaar (onlangs werd ze genomineerd voor de Prix de Rome) is ze ook gecertificeerd NLP practioner. NLP staat voor neuro linguïstisch programmeren, een denkmodel dat gericht is op het conditioneren van de geest en het aanleren van nieuw gedrag. Emile Ratelband (Tsjakka! U kent hem nog wel) is bijvoorbeeld een beoefenaar van NLP. Hoewel Takala de zaal aan het begin bemoedigend toespreekt met ‘Congratulations, you took action!’ staat ze niet met het schuim op de lippen of hevig zwaaiende ledematen te spreken. Integendeel. Beheerst en geroutineerd loodst ze de aanwezige kunstenaars, curatoren en kunstcritici door haar presentatie heen.
1103 pilvi takala powerpoint
Pilvi Takala, still uit Working for Deloitte for a month

Een kwestie van mentaliteit

Gefascineerd door haar jongere broertje die zo’n half miljoen dollar op jaarbasis verdient met online poker, besloot Takala te analyseren welke strategieën er schuilgaan achter het keiharde geld verdienen. Het geheim: wie rijk wil worden, moet zichzelf een andere mentaliteit toe eigenen. Om dit te illustreren toont ze een aantal technieken uitgedragen door Amerikaanse en Britse ondernemers die sterk appelleren aan de NLP methode. Zo is er de selfmade man Robert Kiyosaki die met zijn bestseller Rich Dad, Poor Dad de denkfouten rondom geld verdienen inzichtelijk maakt. In zijn verhaal beschrijft hij twee vaders. De arme vader voedt hem op met het idee: ‘The love of money is the root of all evil’ terwijl de rijke hem inpepert:‘The lack of money is the root of all evil.’ Wanneer je echt geld wilt verdienen, moet je andere mensen voor je laten werken, of flink investeren zodat het geld voor jou werkt. Als kleine zelfstandige of loondienst werken is in ieder geval uit den boze, dat staat immers gelijk aan just over broke (job).
Het nadeel van deze visie is wel dat er altijd mensen nodig zijn die arm blijven, om zo de rijken te kunnen voeden.
 
Ook toont Takala meer spirituele voorbeelden hoe je geldelijk gewin kunt bereiken. Jamie Smart, een Britse NLP meester, laat het allemaal neerkomen op het vinden van je unieke doel op deze aarde. Wie zijn innerlijke drijfveren ontdekt en zich daar op richt, zal merken dat de rest vanzelf komt. Bovendien is er geen arme onderlaag noodzakelijk om deze methode te onderbouwen. Iedereen kan rijk worden, als je maar in jezelf gelooft.
 
Meer variaties op dat thema passeren de revue, met af en toe hilarische momenten zoals de Amerikaanse Dr. Joe Vitale die zich na zijn schreeuwerige bestsellers Attractor Factor en Attract Money Now zich eveneens heeft gespecialiseerd in de techniek hoe je nieuwe auto’s kunt verwerven. Op het moment dat de meeste mensen in de zaal proesten van het lachen wanneer Dr. Vitale het verzamelen van nieuwe auto’s als het ultieme levensgeluk promoot, blijft Takala strak voor zich uitkijken. Het gaat knagen. Is dit een performance? Of heeft haar kunstenaarschap helemaal niets met deze presentatie van doen?
Kenmerkend voor het werk van Takala is dat ze zich in andere werelden onderdompelt om sociale codes aan het licht te brengen. Zo ging ze in 2008 een maand lang als marketingtrainee aan de slag bij Deloitte in Helsinki, waar ze als Johanna Takala geleidelijk aan steeds abnormaler gedrag ging vertonen. Maar weinig mensen binnen de organisatie waren op de hoogte van de ware toedracht van dit project dat het Kaisma Museum of Contemporary Art in samenwerking met Deloitte had opgetuigd. Met een verborgen camera registreerde ze de reacties van het personeel toen ze dagen lang achter haar bureau zat en niets deed, of een dag lang in de lift verbleef om beter te kunnen nadenken. De ongeschreven omgangsregels die binnen een organisatie gelden legde ze genadeloos bloot.
 
Wat haar kennis over Money Making Strategies de kunstenaar tot nu toe heeft opgeleverd? ZoalsDr. Joe Vitale propageert, gaf Takala onlangs geld weg aan een goed doel zonder er iets voor terug te verwachten. Prompt een paar dagen later leverde dit  altruïsme haar de eerste prijs op voor haar video Real Snow White op het Stuttgart Film Winter Festival.
 
Pilvi Takala - ‘Making Money Strategies That WORK’
18 februari, NH Hotel Utrecht
i.s.m. Expodium

(c) LUCY 2-3-2011. Tekst: Floor Tinga
1103 pivi takala bag lady

Pilvi Takala

Pilvia Takala (Helsinki, 1981) studeerde in 2009-2010 aan de Rijksakademie.
Meer informatie op haar website www.pilvitakala.com