Pionieren op het Westplein

Nieuwe kunstinitiatieven in Utrecht
Paviljoen pOp bereidt zich voor op de opening

Als ik uit de stationstunnel fiets zie ik al direct door de bomen het bos niet, oftewel door de gebouwen mis ik het gebouw. Waar moet ik zijn? Waar is het midden van het plein? Waar steek ik over? Een verkeersader zit in de weg. Dan zie ik het. Een zeshoekig gebouwtje staat inderdaad precies midden op het plein te glimmen in de zon.
Na wat klunen over voet- en fietspaden, autowegen en bermen ben ik er. Er wordt gezaagd en getimmerd, buiten en binnen. Ik moet voorzichtig over de ondervloer stappen en daar is Marij Nielen, de oprichter en coördinator van Paviljoen pOp. Het licht is prachtig voor een fotoshoot, ik maak er gebruik van terwijl hond Bo voor de lens loopt. De bouwers moeten door, wij gaan bij de bakker verderop praten over dit gloednieuwe Utrechtse initiatief in aanbouw.
1312 Paviljoen pOp 2

Pionierswerk

Als je Paviljoen pOp noemt, noem je Maanzaad. Deze stichting is de initiatiefnemer en de bouwer van het paviljoen. Maanzaad organiseert projecten op het gebied van kunst, theater en muziek in de openbare ruimte, met het doel om bewoners van de wijk actief te betrekken bij buurtactiviteiten en om vergeten of verwaarloosde stukjes urbaan niemandsland een nieuwe bestemming te geven. Denk hierbij aan het vormgeven van speelplekken, het oprichten van tijdelijke tuinen, aan muurschilderingen. Communicatie en participatie in de wijk is een mondiaal opkomend verschijnsel. Wandel door een willekeurige wijk in New York of Berlijn en je ziet de organisch groeiende wijkinitiatieven overal om je heen: tussen de gebouwen ontstaan buurttuinen, wijkcafés, gesprekstafels, ontmoetingsplekken. Paviljoen pOp verricht op dit gebied pionierswerk in Utrecht, midden op het Westplein.
1312 Paviljoen pOp 1
1312 Paviljoen pOp 4

Poppy seed

Nu dacht ik dat de Pop van Paviljoen pOp sloeg op Pop Up van Pop Up Stores: tijdelijke winkels die zich kortdurend vestigen in leegstaande panden. Die duiken werkelijk overal op. Maar ik had het mis. Deze Pop verwijst naar poppy seed, het maanzaad dat overal ontspringt en wortel schiet, het verwijst ook naar Pas Op de Plaats met een knipoog naar de verkeerscorridor op het Westplein, en dan ook nog eens naar Passen Op de Plek: het beheren van dit stukje niemandsland op de Kop van Lombok. Vele betekenissen dus voor dit paviljoentje, dat ruimte gaat bieden aan evenzovele activiteiten.
1312 Paviljoen pOp 3

Hotspot

Makkelijk was het niet, voor organisators Marij Nielen en Marieke Mulder, en alle betrokken vrijwilligers. Denk niet dat je op dit stukje land zomaar elektra en water geregeld krijgt. En een telefoonlijn is ook niet zomaar aangelegd met die verkeerscirkel om je heen. Maar met de nodige doortastendheid en met hulp van vele vrijwilligers zal het gebouwtje worden omgetoverd tot een KPN Hotspot met alle voorzieningen erop en eraan. Doris Nielen van Edda Architectuur en Vormgeving ontwierp het zeshoekige gebouw met de 2300 keramische dakpannen. De dakpannen zijn handwerk, gedecoreerd door bijna 300 bewoners uit Utrecht-West.

Kunstenaar van de Maand

Het paviljoen zal een vol programma huisvesten, op elke avond zit een andere programmeur met een eigen specialisatie. Zo zijn daar: culturele avonden, muziekavonden, zingevingsavonden, workshops, tekenlessen, tentoonstellingen, een repair café, een biologische catering met wijkproducten. Alles duurzaam en groen. Eén wand in het gebouwtje is bestemd voor ambachtelijke en wijkgebonden tentoonstellingen, en één wand is bestemd voor geselecteerde kunst. Die wand is voor de Kunstenaar van de Maand.
Elke kunstenaar kan zich aanmelden met een voorstel. De selectie is anoniem en wordt gemaakt door twee curatoren: Edwin Jacobs (directeur Centraal Museum) en Jenny Rietbergen-Barendregt (hoofdconservator Rabo Vastgoedgroep). De gekozen kunstenaar staat een maandlang centraal in het paviljoen. De eerste exposant is inmiddels bekend: Jacobien de Korte zal de aftrap doen. Paviljoen pOp nodigt kunstenaars uit om gebruik te maken van deze gelegenheid om mee te pionieren.
 
Het door Culturele Zondagen gedoopte ‘allerkleinste muziekpodium van Utrecht’ opent haar deuren met een muzikaal feestprogramma op zondag 12 januari tijdens de Nieuwjaarsduik. Een mooie gelegenheid om te duiken in Paviljoen pOp en alles wat het te bieden heeft.


(c) LUCY, 23-12-2013. Tekst en foto's: Anna van Suchtelen

Paviljoen pOp

Westplein 1001 Utrecht
Opening: 12 januari 2014
www.paviljoenpop.nl
www.maanzaad.nl
programma Nieuwjaarsduik >>

aanmelding Kunstenaar van de Maand

Zou je willen exposeren in Paviljoen pOp?
Meld je aan >>