David Bade zorgt voor een uitbundige ontvangst

Burger Queen bij Buitenplaats Doornburgh

David Bade, Burger Queen, 2013
ms
David Bade, Burger Queen, 2013
ms
David Bade, Burger Queen, 2013
David Bade, Burger Queen, 2013 Buitenplaats Doornburgh, oktober 2020
ms

Burger Queen en kloosterzusters

Een vet contrast, deze uitbundige paaldanseres voor de sobere architectuur van Doornburgh! En altijd coronaproof buiten te zien. Al van verre lonkt de 12 meter hoge Burger Queen van David Bade, die sinds eind oktober naast de picknickplaats van de buitenplaats staat. Energiek treedt ze de bezoeker tegemoet.

Het beeld is een assemblage van gebruikte materialen en verwijst daarin, en in haar naam, naar de consumptiemaatschappij. Tegelijk is duidelijk dat zij het leven viert, met een been in de lucht en de borsten fier vooruit. Een sterk lichaam dat iets wegheeft van een machine. Na de eerste overweldigende indruk blijkt het beeld rijk aan subtiele details. Een hooivork tussen de voeten. Een kleinere vrouwelijke figuur in de rug. En intussen functioneert het ook als lantaarnpaal. Het roept een interessante mix van associaties op en is zowel inhoudelijk als in vorm een spannende toevoeging aan Doornburgh.

Het voormalige klooster is sinds 2018 in gebruik als locatie waar kunst en wetenschap elkaar ontmoeten. Een bijzondere plek, in 1966 gebouwd en ontworpen door Jan de Jong in de stijl van de Bossche School. Tot 2016 woonden hier de zusters van de Kanunnikessen van het Heilig Graf. Het sobere gebouw en interieur geven nu ruimte aan de verbeelding. De Burger Queen maakt dat meteen bij aankomst duidelijk.

David Bade, Burger Queen, 2013
Buitenplaats Doornburgh
Diependaalsedijk 17, Maarssen
https://www.buitenplaatsdoornburgh.nl