Hans Laban wint K.F. Hein Kunststipendium

Hans Laban is de winnaar van het eerste K.F. Hein Kunststipendium.
Op 20 september maakte de jury haar keuze bekend.

The Art of making Peace

Het K. F. Hein Fonds riep dit voorjaar kunstenaars uit de provincie Utrecht op een voorstel in te sturen voor het stipendium. De opdracht was te reageren op ‘The Art of making Peace’, het thema van de viering van de Vrede van Utrecht in 2013. De 55 voorstellen die binnenkwamen waren volgens de jury zeer gevarieerd in materiaal, omvang en reikwijdte. De jury selecteerde vijf genomineerden: Melody Deldjou Fard, Jasper Hagenaar, Mieke van den Hoeven, Hans Laban en Anna van Suchtelen. Zij werkten hun voorstel uit tot een schetsontwerp. Op 20 september werden deze ontwerpen gepresenteerd en maakte de jury de winnaar bekend.
1209 hans laban
Hans Laban, Re-identification

Hans Laban

Het voorstel van Hans Laban heeft als titel ‘We do have something in common’. Laban combineert hierin uitgewisselde foto’s van families en vriendengroepen uit alle windstreken van de wereld tot een gelaagd beeld. De grafisch kunstenaar maakt daarbij gebruik van zowel traditionele als druktechnieken als moderne technologie. 

Het is de eerste keer dat het K.F.Hein Kunststipendium wordt uitgereikt. Ter ondersteuning en stimulering van de ontwikkeling van beeldend kunstenaars en vormgevers in de provincie Utrecht wil de K.F.Hein Stichting, mede ter gelegenheid van haar 75-jarig jubileum in 2013, vanaf 2012 elke twee jaar een stipendium uitreiken. In  2014 zal het K.F. Hein Kunststipendium bestemd zijn voor vormgevers. Het stipendium bestaat uit een bedrag van € 20.000,--. Bovendien krijgt de winnaar de gelegenheid om het in het kader van het stipendium gemaakte werk vanaf  tentoon te stellen in het Centraal Museum.

LUCY, 28-9-2012