tip: Territorium Zeist

Bericht uit Zeist: tentoonstelling Construct bij Territorium nog dit weekend te zien.

1804 territorium maaike

CONSTRUCT

Projectruimte en kunstenaarscollectief TERRITORIUM in Zeist opende afgelopen weekend de groepstentoonstelling CONSTRUCT. Kevin Nieuwenhuijs en Marjolein Witte stelden een groep van zeven kunstenaars samen, die allen ruimtelijk werk tonen, waarin constructie een belangrijke rol speelt. De titel ‘CONSTRUCT’ verwijst zowel naar de fysieke daad van het bouwen, als naar de ontwikkeling van concepten. 

TERRITORIUM is een kunstenaarsinitiatief in de voormalige brandweerkazerne aan de Van Renesselaan in Zeist. In 2015 startte TERRITORIUM met een groepstentoonstelling in het hele pand. Enkele maanden later werd het pand in gebruik genomen als atelier- en projectruimte. Er werken vier beeldend kunstenaars en een grafisch ontwerper. TERRITORIUM organiseert enkele malen per jaar een tentoonstelling met eigen werk, maar ook met dat van andere kunstenaars. Voor CONSTRUCT trok het initiatief vijf externe kunstenaars aan.

Er is werk te zien van Menno Hiele, Art van Triest, Maaike Kramer, Jelle Korevaar, Marjolein Witte, Heike Wähner en Danny Foolen.

1804 territorium marjolein witte

Marjolein Witte - Beacon

De expositie start buiten, waar een massief houten constructie van Marjolein Witte staat. Het felgekleurde werk valt op van een afstand en verandert van vorm en kleur als je er omheen loopt. Met haar werk verkent Witte de sporen van menselijk handelen in relatie tot zichzelf en de natuur.

Beneden in de grote hal vind je het werk van Maaike Kramer. Er ligt een groot gevouwen object dat lijkt op papier. Daarop is met veel precisie een betonstructuur getekend. Kramer speelt met de identiteit van het materiaal, waarmee ze de toeschouwer misleidt.


1804 territorium art van triest

Art van Triest, Deform ladder no. 1

1804 territorium jelle

Jelle Korevaar

Boven de trap hangt een grote sculptuur van gedeconstrueerde houten ladders van Art van Triest. Een tweede werk uit deze serie staat iets verderop. Van Triest reageert met zijn werk op de universele menselijke neiging om naar controle en veiligheid te streven.


Jelle Korevaar maakt bewegende objecten en installaties. Korevaar toont in deze tentoonstelling twee werken, waaronder een schedel met een werkend systeem van ja-knikkers en olie. Elk onderdeel is door Korevaar zelf vervaardigd. Daarnaast nam Korevaar de gang onder handen en bouwde er een immens tunnelweb van draden, met een bewegend object in de kern. Iets wat je moeilijk kan beschrijven, maar in het echt moet ervaren.


1804 territorium overzicht

Danny Foolen, Maaike Kramer, Menno Hiele

Danny Foolen maakte nieuw werk voor de ‘officiële’ projectruimte van het pand op de eerste verdieping. Een deel van de ruimte lijkt gekopieerd en is uit zijn context gehaald. Hierdoor ontstaat een vreemde verstilling van tijd en ruimte. Foolen onderzoekt in zijn werk het onverklaarbare of ontastbare.


In dezelfde ruimte is werk van Heike Wähner en Menno Hiele te zien. Heike Wähner onderzoekt tussentoestanden, tijdsfragmenten van ideeën die zich van de ene vorm naar de andere bewegen. Wagner maakte voor deze tentoonstelling een ingetogen ruimtelijke compositie in de binnenruimte. Loop voorzichtig langs het werk en de zwevende plaatjes komen in beweging en spelen met perspectief en licht.


Menno Hiele zoekt met zijn planten-constructies de grenzen tussen binnen- en buitenruimtes op en bevraagt de relatie tussen mens en natuur. Bekijk het werk van dichtbij en je ontdekt dat de onderdelen van de installatie geen ready-mades zijn, maar handgemaakt.


1804 Heike Wahner

Heike Wähner - This is all I remember of that night last week. And I'm really not so sure about it.

De tentoonstelling is nog te bezoeken op zaterdag 14 en zondag 15 april tussen 13:00 en 18:00 uur.

Territorium
Van Renesselaan 32
3703 AJ Zeist