Persoonlijke motieven

LUCY volgt de summer school van Het Vijfde Seizoen. Deel 3

wat is normaal

Het is mooi om te zien hoe de studenten met de ervaringen en informatie van de afgelopen week omgaan en dit in een werk vangen. Soms in een onbevangen contact met cliënten, soms wat meer op afstand. Een deel richt de aandacht op 'het systeem' en op de tragiek van mensen die te kwetsbaar zijn voor huidige maatschappij, anderen blijven dicht bij zichzelf. Ieder heeft zo zijn eigen motivatie om deel te nemen aan de summer school. Gedurende de week komen ook persoonlijk verhalen boven. Sommigen zijn opgegroeid met ouders die in de zorg werken, anderen kennen van nabij iemand die worstelt met het leven. En onherroepelijk komt in deze context ook de vraag naar boven hoe normaal je eigenlijk zelf bent.

1708 summer school Levi

Levi de Kleer (Gerrit Rietveld Academie)

idealen

Gevangen in tekeningen, video's, performances en sculpturen wisselt het perspectief van wat de studenten maken. Trijntje Noske (KABK) nam het heft in eigen hand door de haaientanden en lijnen op een van de wegen in Den Dolder bij te schilderen. Een taak van de overheid, maar op het terrein van Altrecht is hier kennelijk minder aandacht voor dan daarbuiten. Ze begon alleen, maar kreeg al snel hulp en steeds meer mensen bleven kijken en een praatje maken. Nika van Woenzel (AVK / St. Joost) probeerde haar eigen voorzichtigheid te overwinnen en fysiek contact te maken met anderen. En ze merkte hoeveel informatie het vasthouden van een hand geeft over hoe iemand zich voelt. Sifra Kock (HKU) raakte geïnspireerd door een deken waarin iemand in de separareercel gewikkeld wordt en door de dubbele betekenis van isoleren. Wie beschermt dat tegen wie? Ze is zich bewust van haar positie als buitenstaander, "Ik kan er allerlei idealen over hebben, maar hoe het op zo'n crisismoment voor alle betrokkenen echt is, weet ik niet."

Beatrijs Rümke is achterkleindochter van een van eerste belangrijke psychiaters van Nederland: H. C. Rümke. Zij voelt zich daardoor verbonden met Het Vijfde Seizoen en treedt in de voetsporen van haar familie, maar op een andere manier door zich er niet vanuit de geneeskunde maar vanuit de kunst mee te verbinden. Ze focust op het lichaam als constante factor. Hoe in de war je ook bent, de lengte van je armen, benen en de breedte van je schouders verandert niet.
 Cedric ten Bals (KABK) tekent voorwerpen die niet mee mogen op de gesloten afdelingen en laat zich daaromheen gaan in een psychedelisch patroon van vormen en voorwerpen. Een contrast tussen stille dingen en de drang om te tekenen en niet meer te kunnen stoppen. Zoiets als een 'runners high'. 
 Vivian Bax (AVK / St. Joost) zoomt in op de rollen die iemand wil en kan hebben. Ze vraagt mensen te poseren als standbeeld, maar dat is slechts aanleiding voor een gesprek over wat ze willen zijn. Daarnaast schrijft ze een tekst over het etiket normaal en niet normaal. Niet alleen, maar door verschillende anderen aangevuld zodat het een democratisch geheel wordt.

1708 summer school beatrijs groep

Beatrijs Rümke licht haar werk ideeën toe

Het is maar een greep uit de bijdragen, willekeurig gebaseerd op gesprekken die ik toevallig heb bijgewoond. Met veel bewondering overigens voor de manier waarop de coaches Dirk van Lieshout en Marieke Zwart de studenten begeleiden. Naar alles wat ik nog niet weet ben ik zeer benieuwd, maar ik weet zeker dat het eindresultaat van de tentoonstelling de moeite waard is. Net als de deelnemers heb ik geen spijt van deze schoolweek in het hart van de zomer. Het levert veel nieuwe dingen op. En dat geldt zeker voor de studenten, die zeer geïnspireerd op weg gaan naar een nieuw schooljaar of een afstudeertraject.  Vanmiddag is de opening, maar het is nu al een succes.


=

Het werk van de studenten en van Dirk van Lieshout en Marieke Zwart is te zien tot 20 augustus. Lange Nieuwstraat 7, Utrecht.
open: woensdag t/m zondag van 12-17 uur.

www.vijfde-seizoen.nl



© 9 augustus 2017. Tekst: Marjolein Sponselee. Foto's: Het Vijfde Seizoen.

1708 summer school opening flyer