Remy&Veldhuizen winnaar Boellardprijs 2015

uitreiking na debat tussen juryleden en publiek

In de kapel van de oude gevangenis overhandigde Agnes Jongerius, Europarlementariër en bestuurslid van het Boellaardfonds, op 8 mei de Boellaardprijs 2015 aan Tejo Remy en René Veenhuizen. Na een debat met het genodigde publiek over de Boellaardprijswaardigheid van de zeven genomineerden, nam de jury ter plekke een beslissing.

1505 uitreiking Boellaardprijs

Stimuleringsprijs

De Boellaardprijs is een waarderingsprijs van het Boellaardfonds om kunstenaars van 50 jaar of ouder met een Utrechtse achtergrond te steunen en te stimuleren. Voorwaarde om genomineerd te worden is dat de kunstenaar in persoon en oeuvre een voorbeeld kan zijn voor de jongere generatie kunstenaars en dat hij of zij kennis en ervaring kan overdragen  aan deze generatie. 

Naast Tejo Remy en René Veenhuizen waren dit jaar Herman Brethouwer, Paul Klemann, Hans van Lunteren, Kars Persoon, Mary Waters en Halina Zalewska genomineerd.

De jury, bestaande uit Edwin Jacobs,­ Ella van Zanten ­en Ella Derksen, besloot Remy&Veenhuizen de prijs te gunnen, omdat zij vond dat hun werk zich constant en sterk heeft ontwikkeld. Edwin Jacobs over het proces van besluit: “We hebben gekeken in hoeverre de persoon en en het werk in balans staan in die zin dat: 
1. de persoon een rol speelt in de vertaling van diens werk 
2. dat de kunst zelf meebeweegt.
Dus dat wat je ziet gebeuren in het oeuvre, ook meebeweegt. In het geval van Remy&Veenhuizen zie je dat de persoon (personen in dit geval) en de beeldtaal met elkaar congruent en parallel samen oplopen in de ontwikkeling van het oeuvre. Wij noemen dat veranderende geest, veranderende beeldtaal en die is bij Tejo Remy en René Veenhuizen optimaal in balans. Dat heeft onze keuze bepaald.”    

1505 Boellaardprijs remy veenhuizen

Remy&Veenhuizen

Vormgevers Tejo Remy en René Veenhuizen werken sinds 2000 samen aan ontwerpen voor bijvoorbeeld Droog Design, Centraal Museum Utrecht, Boijmans van Beuningen Rotterdam, Rijksgebouwendienst, Cinekid en projecten voor verschillende scholen en publieke instellingen. Hun werk wordt wereldwijd tentoongesteld en is opgenomen in verschillende collecties, onder meer in het MOMA in New York, Victoria and Albert Museum in Londen, Stedelijk Museum in Amsterdam en Textiel Museum te Tilburg. In 2012 ontwierpen zij in opdracht van het Centraal Museum de meubels voor de tentoonstelling 'nijntje, het huis.'

Boellaardfonds

Het Boellaardfonds is in 1872 opgericht uit de nalatenschap van Margaretha Boellaard. Het fonds verstrekte destijds jaarlijkse toelagen aan kunstenaars die op 50­jarige leeftijd niet meer in hun onderhoud konden voorzien. De Boellaardprijs is in 1984 in het leven geroepen door het Boellaardfonds. De prijs werd op de jaarlijkse najaarstentoonstelling van Kunstliefde toegekend aan de kunstenaar met het beste werk. Vanaf 2013 is de opzet veranderd en wordt de prijs iedere twee jaar uitgereikt aan een beeldend kunstenaar van tenminste 50 jaar met een Utrechtse achtergrond. 

 

©LUCY 13-5-2015

 

 

Boellaardfonds

De Boellaardprijs wordt eens in de twee jaar uitgereikt en bestaat uit de Boellaardpenning, ontworpen door Jan Koen Lomans, een toelage van €4000 en een expositie.

Remy&Veenhuizen

De winnaars van 2015:
www.remyveenhuizen.nl