Nieuw, nieuwer nieuwst!

Nieuwe kunstinitiatieven in Utrecht
Stichting Aan

AAN, Ankers, Artspace Untitled, Dapiran, Paviljoen Pop, sub-up...
Collega Nanda Janssen schreef er al een mooi blogje over: in Utrecht schieten de nieuwe kunstinitiatieven de laatste tijd als paddestoelen uit de grond. Fijn! LUCY maakt de komende weken een rondgang langs deze nieuwe plekken en maakt kennis met de initiatiefnemers, de plek en de plannen. 
1311 aan hal vanaf boven
de grote hal met verschillende werkplekken

Stichting AAN

Het was een gereformeerde kerk, een snookercentrum, een zalenverhuur. En nu is het een kunstenaarsinitiatief. Het uit 1960 daterende, wat smoezelige gebouwtje aan de Adriaan van Bergenstraat 18 in Zuilen is sinds augustus in gebruik van de gloednieuwe Stichting AAN. Het gebouw telt 14 werkplekken en een workshopruimte. De stichting is een initiatief van Dave van Rossum, die deze zomer afstudeerde aan de HKU; samen met Matea Bakula en Débra den Dekker vormt hij het bestuur.
   Gebrek aan goedkope atelierruimte en de wens een platform voor kunst op te richten waren de aanleiding om in actie te komen en zelf iets op te richten. De stichting heeft het pand in bruikleen en kan de huur voor de ateliers daardoor laag houden. De ateliers zijn specifiek bedoeld voor beginnende kunstenaars, als je na een paar jaar wat verder bent zou je door moeten kunnen groeien naar een regulier atelier elders in de stad.
AAN zoekt samenwerking met andere kleine initiatieven en wil verbindingen maken zodat een groot platform ontstaat voor beeldende kunst, en liefst ook voor andere disciplines. Dave van Rossum: “Veel initiatieven hebben dezelfde ambitie en inzet, door samen te werken krijg je meer voor elkaar en trek je meer publiek. En in dat grotere verband kun je de continuïteit beter waarborgen. Vaak is het zo dat kleine initiatieven na een paar jaar weer verdwijnen, maar er zijn ook altijd weer nieuwe afstudeerders die hun eigen plek creëren. Het zou mooi zijn wanneer die niet zelf het wiel moeten uitvinden maar via dat grotere netwerk verder kunnen bouwen op wat er al is.”
1311 aan workshopruimte
de workshopruimte

open huis

De eerste stappen naar samenwerking zijn gezet met Ankers, ook een nieuw initiatief. Zo werd onlangs een eerste atelieravond gehouden, een avond waarop je niet als een heremiet in je studio blijft maar juist contact zoekt en met elkaar het werk kunt bespreken. Deze avonden zijn alleen voor genodigden. Bij de eerste avond waren ongeveer zestig bezoekers aanwezig, vooral oud studenten van de HKU die vrij recent zijn afgestudeerd. Met een aantal van hen wil AAN een discussiegroep opstarten die gaat bekijken wat ze nog meer kunnen organiseren. Filmavonden bijvoorbeeld, maar ook een dagvullend programma van activiteiten in samenwerking met Ankers of een ander initiatief is een idee. Ontmoeten is een belangrijk onderdeel, Van Rossum droomt van een dynamische plek waar de deuren openstaan en waar het bruist van de activiteit.
   De ateliers variëren van kleine kamers op de bovenverdieping tot een met tape afgezet domein in de grote, hoge hal beneden. De workshopruimte is een ruime zaal met een grote keuken die goede mogelijkheden biedt om er met een groep te werken. Deze ruimte wordt flexibel ingezet. Binnenkort zal een van de deelnemers aan de Piet Bakker Prijs er tijdelijk gebruik van maken voor een korte werkperiode, maar ook andere dingen zijn mogelijk. Het organiseren van exposities heeft AAN voorlopig niet op de agenda staan, het zal met name gaan om intern dingen aan elkaar te tonen en af en toe een open atelier. Maar eerst zal duidelijk moeten worden hoe lang ze kunnen blijven. Het huurcontract loopt tot januari, als het wordt verlengd kunnen meer plannen worden gemaakt. Zo niet dan gaat AAN elders weer verder. Door veel samen te werken en een goed netwerk op te bouwen met andere initiatieven in de beeldende kunst, theater en muziek hoopt AAN haar bestaansrecht te bewijzen.
 
Aanstaande vrijdag 22 november is AAN open met een kennismakingsavond met kunst, muziek en een drankje. Ook zaterdagmiddag 23 november is het pand nog van 12 tot 17 te bezoeken.

Stichting AAN
14 goedkope ateliers en een workshopruimte
credo: samenwerken en ontmoeten
Adriaan van Bergenstraat 18, Utrecht
www.stichting-aan.nl
 
(c) LUCY, 21-11-2013. Tekst en foto's: Marjolein Sponselee
1311 aan gebouw
het gebouw aan de Adriaan van Bergenstraat

stichting AAN

Stichting AAN
14 goedkope ateliers en een workshopruimte
credo: samenwerken en ontmoeten
Adriaan van Bergenstraat 18, Utrecht
www.stichting-aan.nl

open huis: 
22 november van 19-23 uur
23 november van 12-17 uur