K.F. Hein Stipendium 2024

de genomineerden

Op 26 april maakte het K.F. Heinfonds de vijf genomineerden bekenden voor het K.F. Hein Stipendium 2024. Zij werken nu hun voorstel uit en in oktober kiest de jury een winnaar. 

Eva Spierenburg
Eva Spierenburg, atelierbeeld 2018

De open oproep voor de zesde editie van het K.F. Hein Stipendium heeft 61 inzendingen opgeleverd. Beeldend kunstenaars en vormgevers van diverse disciplines uit de provincie Utrecht werden opgeroepen zich in te schrijven met een idee voor een onderzoeksvoorstel. De jury was positief over het aantal inzenders dat kritisch nadacht over de manier van vertellen in het eigen werk. Dit jaar kwamen thema’s als het collectieve, de geestelijke wereld en duurzaamheid in een aantal inzendingen terug, waarin goed te zien is hoe sommige kunstenaars zich ook met maatschappelijke thema’s bezighouden.

De jury heeft bij de beoordeling van de inzendingen zowel naar het oeuvre van de kunstenaars als naar het plan gekeken. Daarbij is ook goed gekeken naar de noodzaak van het onderzoek, die thematisch, inhoudelijk of artistiek kon zijn en op welk moment in de loopbaan van de kunstenaar dit gevraagd werd. Dit heeft tot een gevarieerde lijst van vijf kunstenaars/vormgevers geleid.

Deze vijf kunstenaars/vormgevers zijn genomineerd voor het stipendium:

· Bas Oussoren

· Cecilia Rebergen

· Frances Rompas

· Frank Koolen

· Heleen Mineur

De genomineerden zullen hun voorstel verder uitwerken en in september presenteren aan de jury. Op 7 oktober wordt de winnaar van het K.F. Hein Stipendium 2024 bekend gemaakt, waarna de kunstenaar een jaar de tijd heeft voor het onderzoek. In het najaar 2025 zal het werk getoond worden in het Utrecht Lokaal van het Centraal Museum.

Eerder wonnen Hans Laban (2012), Jeroen van Loon (2014), Britt Dorenbosch (2016), Eva Spierenburg (2018), Jaya Pelupessy (2020) en Cyanne van den Houten (2022) het stipendium.