Theo van Delft - voortdurend in beweging

blog 3 - donderdag 17 mei

Zout, IJs en beweging zijn de ingrediënten waarmee de Amersfoortse kunstenaar Theo van Delft werkt aan zijn installatie in MIR.

1805 mir theo van delft zout

Theo van Delft tuurt door zijn camera, die gericht is op de voeten van een danser. Zij beweegt langzaam in een spoor van zout. De vloer van de MIR is verder leeg, maar de koepel niet. Een zwevende balans met verschillende objecten zoekt voortdurend naar evenwicht. Deze verstilde beweging is een steeds terugkerend thema in het werk van Van Delft. Je zou het als een metafoor voor het bestaan kunnen zien: "Het bestaan is altijd in beweging, het verandert continu", zegt Van Delft. Hier werkt hij met verschillende elementen: zout, ijs en lucht. Smeltend ijs of wegvloeiend zout brengen zijn installatie in de MIR in beweging. Vergankelijkheid en verandering zijn de drijvende kracht.

1805 mir theo van delft boek

360º

Van wat hij door de camera ziet maakt Theo van Delft een 360º film die in de volgende fase op de koepel van de MIR geprojecteerd wordt. Sander Hop maakt er een soundscape bij. En drie dansers van Danstheater Rúm improviseren op de ruimte, de muziek en de filmopnamen die Van Delft deze week van een van hen maakte. De verdubbeling van de ruimte door projectie op het doek en de danser die op beelden van zichzelf reageert is het meest onzekere element in dit avontuur. "Alle losse elementen ken ik en daar ben ik zeker van. Nieuw is de spiegeling van de ruimte en de danser, dat is een experiment dat ik in de MIR wil onderzoeken." Van Delft houdt niet van statische beelden, hij heeft vooraf geen perfect plan in zijn hoofd maar probeert al doende dingen uit, speelt met de mogelijkheden, zoekt naar oplossingen. Het analytisch denken probeert hij tijdens het maken uit te schakelen. De meeste van zijn werken zijn tijdelijk, dan kan hij zich volledig richten op het beeld, zonder afgeleid te worden door de eisen waar permanente werken aan moeten voldoen. 

Het middelpunt

De 360º camera is een vertrouwd element in zijn werk en ook koepelvormen komen vaker terug. Van Delft ziet het als een beeld dat het beste weergeeft hoe je de wereld ervaart. "Een gewone foto is altijd een uitsnede, maar wat ik zie en beleef is veel breder dan dat. Een 360º beeld geeft weer hoe je waarneemt met je eigen hoofd als middelpunt. De mens denkt altijd dat hij een op zichzelf staande eenheid is, maar in in feite wordt je natuurlijk continu beïnvloed door de rest van de wereld." Precies dat geeft deze installatie weer. En dat is iets dat je nauwelijks kunt omschrijven, noch voorspellen omdat het geen statisch moment kent. Het is een voortdurend zoeken naar evenwicht dat je alleen live kunt ervaren.

1805 mir theo van delft

Anniek Pacilly van Danstheater Rúm


Theo van Delft in MIR


Za 19 & zo 20 mei 13.00 -17.00 open atelier


Vr 25 mei  13.00 – 20.00  
Doorlopende expositie
14.30 try-out dansimprovisatie

17.00 Opening door wethouder Houwing met een dansimprovisatie met ijs door Kiki Boot

22.00 Première video en dans performance, alle dansers

23.00 Video en dans performance, alle dansers

Za 26 mei 13:00-17:00 
Doorlopende expositie
14.30 en 16.00 Korte dansimprovisatie met wind door Lenna Schouten

22.00 en 23.00 Video en dans performance, alle dansers

Zo 27 mei 13:00-17:00 
Doorlopende expositie

14.30 en 16.00 Korte dansimprovisatie met aarde door Anniek Pacilly

© LUCY 19-5-2018. Tekst en foto's: Marjolein Sponselee

1805 mir theo van delft zelf
1805 mir van delft bol
1804 MIR in de zon van site

MIR Amersfoot

In mei en juni werken 4 kunstenaars elk twee weken lang in het mobiele paviljoen MIR. Elk weekend open!
Kleine Koppel 24
3812 PH Amersfoort

www.mirproject.nl