Fotoverslag eindexamenexpositie Fine Art, maHKU

Welke rol speelt kunst in de openbare ruimte? Kan het dienen als interventie? En is er dan ook een manier waarop dat het beste kan? Vragen die al bij vele kunstenaars, onderzoekers en schrijvers de revue zijn gepasseerd. Dit jaar werden deze kwesties echter nog eens dunnetjes overgedaan door de studenten Fine Art aan de maHKU, het masterprogramma van de Utrechtse Hogeschool voor de Kunsten. Gedurende één collegejaar hebben de studenten deelgenomen aan een reeks door professor, criticus en onderzoeker Mika Hannula georganiseerde workshops die aansloten bij Expodiums programma, dat als doel heeft om ‘op kritische maar vooral ook constructieve manier de inhoud en rol van interventies in de publieke ruimte te onderzoeken’.
Het resultaat, genaamd Share the Square, bestaat uit drie onderdelen waarvan er één dienst deed als interventie op de Mariaplaats en in de achterliggende kloostertuin. De overige twee delen zijn te zien in de Academiegalerie, waar zowel het proces als het resultaat van het onderzoek te zien zijn. Dit proces is te zien in het midden van de ruimte, in de vorm van enkele karretjes propvol met documentatie, van papier en dvd’s tot droogbloemen.

Het vierkant is het uitgangspunt geweest voor alle werken in Share the Square; vanuit dit gegeven zijn ze uitgewaaierd over verschillende ervaringen die hun pad gekruist hebben in de Utrechtse openbare ruimte.
Deelnemende kunstenaars: Yoon Hee Kim, Wang Shihui, Pedro Kok, Luciana Benaduce Figueiredo, Ron van Grootel, Ryan de Haan, Hyun Ju Chung, Tianji Zhao, Ali Khan Yazdany, Peter Bowyer (photo), Francesco Federici, Leonardo Cabiddu
Curator: Mika Hannula

(c) Lucy, 1 juli 2011. Tekst en foto's: Marjolein Geraedts.
1107 mahku
Yoon Hee Kim, Going Without Knowing
1107 mahku yoon hee kim 2
Yoon Hee Kim, Going Without Knowing
1107 mahku Hyun ju chun
Hyun Ju Chun, It’s Like Drawing Against the Wall
1107 mahku, Hyun ju chun 2
Hyun Ju Chun, It’s Like Drawing Against the Wall
1107 mahku ryan de haan
Ryan de Haan, Postcards from the Apocalypse
1107 mahku peter bowyer
Peter Bowyer, Space Program
1107 mahku peter bowyer 2
Peter Bowyer, Space Program
1107 mahku ali khan
Ali Khan Yazdany, Temporary and Permanent Model Drawing
1107 mahku wang shihui
Wang Shihui, Your Perspective, My View, My Perspective, Your view
1107 mahku, tianji zhao
Tianji Zhao, when the winds of spring blow