Amie Dicke in Oud Amelisweerd

Buitenplaats voor kunst

Amelisweerd is de natuur hot spot van Utrecht. Bij alle inwoners geliefd voor een wandeling. Velen lopen daarbij langs het landhuis Oud Amelisweerd. Zij hebben nu een extra reden daar eens binnen te lopen: de solo tentoonstelling van Amie Dicke. De eerste in een reeks solo's geprogrammeerd door Centraal Museum.

Amie Dicke - Oud Amelisweerd 2022
Amie Dicke in Oud Amelisweerd, zomer 2022
Gert Jan van Rooij

Achter het beeld

Amie Dicke maakt intrigerende beelden met bestaande foto's als materiaal, veelal uit modemagazines. Ze bedekt ze met inkt en snijdt delen uit, schraapt dingen weg met schuurpapier of camoufleert ze met foundation. Zo ontstaat een nieuw beel met andere accenten. We zien van een model alleen nog de benen of de lijnen van een gezicht. Het doel is niet dingen weg te halen, maar te onderzoeken wat onder de oppervlakte schuilgaat.
"Ik probeer het beeld open te breken en te laten zien wat erachter zit", zegt Amie. "Wat vertellen we elkaar met deze modebeelden?" Meestal zijn het de gezichten die uit de foto's verdwijnen, legt ze uit. "Een gezicht leidt af, het gaat te veel over ego en een schoonheidsideaal. Het weghalen schept ruimte voor andere dingen; de aandacht gaat dan naar de houding, het kader, de lijnen." Vaak zijn het de tussenruimtese die Amie benadrukt in een beeld, bijvoorbeeld de ruimte tussen de arm en het lichaam, of tussen twee benen. Gevonden vormen zijn het.

Amie Dicke - Oud Amelisweerd 2022
Amie Dicke in Oud Amelisweerd, 2022
Gert Jan van Rooij

Vrouwbeeld

Welke lagen ze toevoegt of weghaalt, wijst zich vanzelf. "Alles ligt al in het beeld verscholen. Of het schuren, snijden of tekenen wordt zie ik vrij snel. Het met inkt bedekken en uitsnijden past bij het vrouwbeeld en de modefoto, het is meer vloeiend. Bij foto's met mannen dient zich vaker het wegschuren aan merk ik. Niet als agressief gebaar, maar met veel aandacht en schetsen vooraf."
In zijn gelaagdheid sluit het werk van Amie goed aan bij Oud Amelisweerd, een historisch pand met uniek Chinees behang aan de muur. "Het werk dat ik maak is opgebouwd uit een bestaand beeld. Ik begin nooit met een leeg, wit blad. Dat past bij deze locatie die ook al context heeft en niet zo neutraal is als een museumzaal."

Amie Dicke - Oud Amelisweerd 2022
Amie Dicke in Oud Amelisweerd, zomer 2022
Gert Jan van Rooij

Buitenverblijf

De solotentoonstelling van Amie Dicke is de eerste in een reeks waarmee het Centraal Museum het landhuis nieuw leven inblaast. Museumdirecteur Bart Rutten: "We focussen op mid-career kunstenaars, daar is in Nederland weinig expositieruimte voor. De keuze van kunstenaars is een beetje afhankelijk van wat we tegenkomen, eventueel met een link naar het Centraal Museum. Het landhuis is een buitenverblijf en wordt dat ook binnen de kunst. De tentoonstellingen mogen wat meer op zichzelf staan."

Het museum verwierf in 2019 een werk van Amie Dicke. Een atelierbezoek leidde tot deze expositie, die voor haar een mooi ijkpunt is. "Terugblikken betekent dat je lijnen en patronen gaat zien in je oeuvre. Een tijdje verving ik het wegsnijden in foto's door het bewerken met schuurpapier of foundation. Dat leek toen iets heel nieuws, maar achteraf zie ik de doorgaande lijn.' De solo voelt bijna als een reünie, vervolgt ze. "Veel werken zijn verspreid over verschillende locaties, het is heel fijn om ze zo weer bij elkaar te zien."

Na Amie Dicke volgen expositie van Marijke van Warmerdam (najaar 2022) en Hannah van Bart (voorjaar 2023) in Oud Amelisweerd. Het is een aantrekkelijke plek met een potentieel groot publiek, aldus Bart Rutten. "Ik heb ergens gelezen dat er jaarlijks anderhalf miljoen mensen in Amelisweerd wandelen. Zou toch mooi zijn als een deel daarvan zomaar eens naar binnen loopt en op die manier kennis maakt met kunst. Puur uit nieuwsgierigheid. "

Amie Dicke - Solo
Oud Amelisweerd t/m augustus 2022

Marijke van Warmerdam
is te zien vanaf 10 september

centraalmuseum.nl - landhuisoudamelisweerd.nl


© LUCY 1-6-2022, tekst: Marjolein Sponselee
(deze tekst verscheen in juni 2022 ook in het magazine van UIt Agenda Utrecht)

Amie Dicke - Pocket

kunst kijken

Jacomijn van Kempen schreef eerder over een anderwerk van Amie Dicke in de collectie van het Centraal Museum. Het intrigerende beeld Pocket.

lees meer