Pop-up in Lombok

Carmela Bogman en Rogier Martens

Complex 507 verwijst (niet naar een jeans die niet meer past maar) naar een huizencomplex in Lombok. De bewoners van 507 hebben samen met hun buren van 501 en 503 de stichting Wishing Well West opgericht. De stichting organiseert en ondersteunt ontmoetingen en samenwerkingsprojecten tussen kunstenaars en de buurtbewoners in de wijk Lombok. Naast buurtborrels en straatfeesten is er ook aandacht voor meer permanente aanpassingen in de wijk. Else Huisman ontwikkelde het project C 507 Design om een aantal van deze wensen te realiseren. C 507 Design, van buurtkunst tot straatmeubel is eigenlijk een experiment in de publieke of openbare ruimte en in een gemeenschap van mensen. Het tast af op welke wijze het waardevol en mogelijk is bewoners en gebruikers van een buurt mee te laten denken en ontwerpen aan hun dagelijkse omgeving.
1010 Pop-up Bogman Martens 3
Carmela Bogman en Rogier Martens, Pop-up

Groener, schoner, mooier

Wishing Well West verzamelde een jaar lang buurtwensen via een website en door persoonlijk contact vanuit hun ontmoetingsplek aan de Kanaalstraat 159. Bewoners willen meer groen, meer zitplekken op straat, meer ontmoetingsruimte en mooier maken van lelijke plekken in de buurt. 12 kunstenaars werden bij het project betrokken om de wensen vorm te geven. Dat levert decoratieve, inventieve en praktische oplossingen op.
Grafisch en illustratief ontwerpsters, Maartje Kuiper en Annemoon van Steen - zelf wonend in 507 - ontwierpen bloempatronen voor blinde bakstenen gevels in de Van Heutszstraat. Omdat schilderen niet mocht van de woningbouw is gekozen voor 'omgekeerde' graffiti, in plaats van iets toe te voegen werd een deel juist schoongemaakt. Het resultaat is beter dan een schildering; de bloemen zijn subtiel als een kleurnuance in de baksteen aanwezig.
1010 Pop-up Bogman Martens 1
1010 Pop-up Bogman Martens 2

Omhoog

Carmela Bogman en Rogier Martens, ontwerpers voor de openbare ruimte hebben een ingenieus straatmeubel ontworpen: de Pop-up. De Pop-up is een meubel dat ligt verzonken in de grond en door middel van een handpomp omhoog gebracht kan worden. Mei 2010 werd de eerste in de Bandoengstraat gerealiseerd. Het bestaat uit drie azuurblauwe rechthoeken die tot een hoogte van 75 centimeter opgepompt kunnen worden. Zo kun je een tafel, bank of zithoekje creëren. Na gebruik kan het geheel weer naadloos worden opgeborgen in de straat. De enige drempel is dat een sleutel nodig is om bij het pompsysteem te komen. Een aantal bewoners heeft die en er ligt er een in het buurtcentrum. Het gebruik van de Pop-up is naar eigen inzicht, daar zijn geen regels voor afgesproken.

(c) Lucy, 10-10-2010. Tekst: Marjolein Sponselee