MIR landt in Amersfoort

mobiel kunstpaviljoen en atelier

Het mobiele kunstpaviljoen MIR staat de komende maanden in Amersfoort. Vier kunstenaars gebruiken het als tijdelijk atelier en realiseren er een nieuw werk. LUCY volgt hen in een blog.

1804 mir opbouw 2 vloer

Donderdag 26 april. 11:30 uur. Een gladgestreken cirkel in het zand op een braakliggend stukje terrein in Amersfoort. Vijf mannen sjouwen met vloerdelen. Vandaag bouwen zij hier de MIR op, een mobiel paviljoen waarin de komende twee maanden vier verschillende kunstenaars zullen werken. De locatie ligt een stukje voorbij het Eemplein, naast De Nieuwe Stad, een oude fabriek die nu een verzameling creatieve ondernemers herbergt. Een deel van de vloer ligt al. Daarboven komt een koepeltent. Met uitzondering van de vloer passen alle onderdelen in een kleine container die eveneens onderdeel is van de nederzetting. Later vandaag komt er nog een caravan bij. Al met al kost het de vijf mannen zo'n 12 uur om op te bouwen. Op zaterdag zal Suzan Drummen als eerste kunstenaar het paviljoen betrekken en in twee weken de ruimte naar haar hand zetten.

1804 MIR in de zon van site

MIR ziet eruit als een basiskamp op een wetenschappelijke veldexpeditie. Een lichte nederzetting, sober en zelfvoorzienend. Tijdelijk ergens neergezet voor veldonderzoek, om het na afloop weer in te klappen en verder te reizen. Het past zich enigszins aan aan de omgeving. Op dit braakliggende terrein voelt het zich thuis tussen De Nieuwe Stad, de Paviljoens en twee oude schepen op het droge, die een kantoorruimte herbergen. Een plek die in ontwikkeling is, waar in afwachting van een definitieve invulling geëxperimenteerd kan worden.

1804 mir opbouw schoorsteen

MIR is een energieneutraal paviljoen dat door Nederland reist en wordt gebruikt als mobiel atelier. Kunstenaars werken er gedurende enkele weken, of soms langer, aan een nieuw project. De nadruk ligt op kunst die een raakvlak heeft met wetenschap en techniek. Het project is een initiatief uit Arnhem, geleid door de kunstenaars Alphons ter Avest en Anouk Mastenbroek. Zij beschikken over twee MIR units met een diameter van 14 meter, een hoogte van 7 meter en 170m2 vloeroppervlak. MIR1 is een tent en een stookhuisje, geschikt voor semipermanente locaties en staat momenteel in Arnhem. MIR2 is een tent die binnen een dag vanuit de container kan worden opgebouwd en staat steeds op een andere plek. De komende twee maanden dus in Amersfoort. Vier kunstenaars zullen er elk twee weken werken aan een speciaal voor MIR ontworpen werk. Suzanne Drummen bijt het spits af zij maakt ruimtelijke installaties die bestaan uit hallucinerende patronen van glimmende gekleurde steentjes, glas, spiegeltjes en ander materiaal. Van een afstand lijkt het een overzichtelijk patroon, maar als je dichterbij komt raken je ogen het spoor bijster en verlies je de focus. Dit spelen met de waarneming staat ook bij de installatie in MIR centraal. 

Na twee weken verdwijnt het werk weer en neemt de volgende kunstenaar zijn intrek. Achtereenvolgens zijn dat Theo van Delft, De Spullenmannen en Jitske Bakker. De ruimte blijft hetzelfde maar zal door hun werk toch elke keer totaal anders zijn. Het magische tentje maakt nieuwsgierig naar wat binnenin gebeurt en is elk weekend open voor publiek.


MIR Amersfoort
Kleine Koppel 24
3812 PH Amersfoort

Op vrijdag 11 mei om 16.00 uur wordt het werk van Suzan Drummen geopend door Robbert Roos, directeur Kunsthal KAdE.

Open atelier: za 5 mei & zo 6 mei - 13.00 - 17.00 uur

Expositie: vr 11 mei 13.00 - 20.00 uur | Opening 16.00 uur za 12 mei & zo 13 mei - 13.00-17.00 uur

© LUCY, 30-4-2018. Tekst: Marjolein Sponselee

1804 mir opbouw 1
1804 MIR in de sneeuw

MIR

meer over MIR op www.mirproject.nl