De inloopkast van het Centraal Museum

Uit de mode

LUCY schrijft sinds mei 2016 elke maand een korte een tip voor het magazine Uitagenda, en af en toe een langere bijdrage. Deze keer: Uit de mode in Centraal Museum

1707 mode in uitmagazine

Hoe heb ik dat kunnen dragen?

Het Centraal Museum viert deze zomer een jubileumfeestje: het is honderd jaar geleden dat jonkvrouw Carla de Jonge startte met het aanleggen van de modecollectie, die tegenwoordig rond de tienduizend stukken omvat. In de tentoonstelling Uit de mode krijg je een indruk van wat er allemaal komt kijken bij het verzamelen en het beheren van een modecollectie. Wie maakt het ontwerp en wie draagt het? Hoe worden deze bijzondere ontwerpen geconserveerd en wanneer is een ontwerp ‘overleden’?

Om bij die laatste vraag te beginnen. Is het dat moment dat je een oude foto van jezelf ziet en alleen maar kunt denken: hoe heb ik dat ooit kunnen dragen? Destijds voelde je jezelf heel modieus in die outfit, maar nu heb je het schaamrood op de kaken. Dat lijkt een moment waarop je moet constateren dat een ooit favoriet ontwerp het leven heeft gelaten. Maar nee, het blijkt veel voor de hand liggender: een ontwerp is overleden als het niet meer te repareren valt. Normaal gesproken slijt een overleden ontwerp zijn dagen in het depot, maar deze zomer wordt er een aantal in de tentoonstelling getoond. Niet op een paspop, maar in een doos, aangezien ze te kwetsbaar zijn om mee te werken. 

1707 ronald van der kemp

Ronald van der Kemp, Toule de Jouy jurk uit collectie Wardrobe Three 2016- januari Collectie Centraal Museum, Utrecht; aankoop 2017 Image & copyrights CMU/ Adriaan van Dam 2017

100 jaar verzamelen

De meeste kledingstukken in de tentoonstelling worden wel gepresenteerd op een paspop. Het aankleden van deze poppen heet ‘mannequinage’ en is een bijzonder en vaak tijdrovend karwei. In de werkplaats krijg je de kans dit zelf eens uit te proberen. Van verschillende iconische modeontwerpen zijn katoenen replica’s gemaakt om mee te experimenteren. Met het Live Science Program krijg je een inkijkje in het Restauratieatelier en zie je hoe textielrestauratoren werken aan de restauratie van verschillende kostuums uit de modecollectie. Verder is er een wisselpodium waar je kennis maakt met de nieuwste lichting modetalenten. De eerste lichting is de ‘Future generation’ die zowel in het Centraal Museum als tijdens de Amsterdam Fashion Week nieuwe ontwerpen toont. In de loop van de tentoonstelling verandert de invulling van dit podium steeds met andere jonge ontwerpers want het museum wil jong talent stimuleren. Zo kreeg het Nederlandse modeduo MAISON the FAUX opdracht om de vormgeving van de tentoonstelling te verzorgen en een installatie te maken.

Het Centraal Museum wil met Uit de Mode de rijkdom en diversiteit van de collectie laten zien, maar vooral ook die van de mode zelf. Actualiteit en historie worden in dialoog met elkaar gepresenteerd in een thematisch vierluik: de maker, de drager, de restaurator en de visionair. Opmerkelijk is dat er daadwerkelijk vormverwantschappen zijn te zien tussen de historische collectie en hedendaagse ontwerpen. Blijkbaar laten hedendaagse ontwerpers zich nog altijd inspireren door het verleden. Het verzamelbeleid is in die honderd jaar flink veranderd, van het vergroten van de historische kostuumverzameling, via de nadruk op conceptuele en hedendaagse (inter)nationale mode, naar innovatie en vernieuwende technieken. De modecollectie vormt zo ook een bijzondere afspiegeling van de geschiedenis en dat maakt dat deze tentoonstelling zeker niet alleen interessant is voor fashionista’s.

Uit de mode, van 8 juli t/m 22 oktober in het Centraal Museum.

© LUCY,  juni 2017, tekst: Carolien de Boer

1707 mode bas kosters

Bas Kosters, Rode Monsterjurk - katoen, zijde, pailletten Collectie Centraal Museum, Utrecht; aankoop met steun van BankGiro Loterij 2014 Image & copyrights CMU/ Adriaan van Dam 2017

Uit de mode

Het Centraal Museum bezit een uitgebalanceerde modecollectie van ca. 10.000 kledingstukken, accessoires meegerekend. De collectie wordt tot één van de belangrijkste gerekend voor zowel historische kostuums als hedendaagse mode in Nederland. Befaamde ontwerpers als Iris van Herpen, Maison Martin Margiela, Vivienne Westwood, Jan Taminiau, Issey Miyake, Viktor&Rolf, Craig Green en Junya Watanabe zijn vertegenwoordigd.

Uit de mode is te zien van 8 juli 2017 t/m 22 oktober 2017
www.centraalmuseum.nl