My Other Tongue

summerschool Het Vijfde Seizoen

1807 summerschool expo Maite

Onrust


Na een stormachtige week is vandaag de opening van My Other Tongue. De enorme hoeveelheid informatie die de studenten van de summerschool over zich heen kregen, is getransformeerd in een boeiende tentoonstelling. In video, tekeningen en installaties zetten ze scherp een indruk neer van de gedachten die in de afgelopen week voorbij kwamen. Gedachten over de positie van patiënten. Hoe ze geïsoleerd zijn van de maatschappij; de manier waarop hun leefomgeving is ingericht in Den Dolder en het beeld dat anderen van hen hebben. Gedachten over hoe de gestelde diagnose - de taal die aan de ziekte is meegegeven - van invloed is op deze dingen. De werken plaatsen kanttekeningen bij het systeem, stellen alternatieven voor en voegen nuances toe aan de harde scheiding tussen ziek en gezond.

Jesse Strikwerda vroeg voorbijgangers in Amsterdam een portret te schilderen van een persoon met een psychische aandoening en maakte een flexibel hek. Lambertine van Veldhuizen maakte fijne potloodtekeningen van personen, die los zweven in het wit van het papier. En daarnaast kleine rusteloze objecten op wieltjes, symbool voor de patiënten die heen en weer gestuurd worden.

In een verzameling flessen van Reinier van Duijn bubbelen de vier verschillende temperamenten die de mens in zich heeft onrustig op en neer. Om en om de aandacht vragend. Susan Bink maakte een instrument waarmee je zelf de diagnose kunt stellen hoe het met je gaat. De wens blijft te ontsnappen aan al die etiketten en labels. Misschien via de aaneengeknoopte lakens van Mirjam van Beurden, lakens die overblijven als alle zorg ambulant is en er geen bedden meer nodig zijn in de psychiatrie.

1870 summerschool expo zaal
1807 summerschool expo reinier

Overleven

Als je als patiënt opgenomen wordt, belandt je in een leegte die niet je echte leven is. Het tilt je uit het dagelijks bestaan en ook als je weer beter bent is de periode van ziekte een soort niet-tijd in je leven. Een stuk dat je bent kwijtgeraakt. Als een boot die even op het droge ligt. Uit het water getild om te herstellen en daardoor tijdelijk niet functioneel. Tijdelijk hoopt elke patiënt. Maar voor sommigen duurt tijdelijk heel lang. Ziek en gezond zijn verschillende wereldjes, en in elke wereld wordt opnieuw aanpassingsvermogen verwacht. Wat is een boot als hij niet vaart? Hoe zal het de kolonie slakken vergaan die Freya van Assem in een prachtige kleine tuin in de expositie plaatste?

Ilke van Deventer bouwt in haar tijdelijke office At your service een dossier op van de verwachtingen die bezoekers aan de tentoonstelling hebben. Tot 5 augustus is ze beschikbaar en om aan deze verwachtingen te voldoen. Sophie Schwartz ging in op de wens van Derice om een muziekvideo te maken bij een rap waarin hij zingt over zijn leven en wat er mis ging. In de beelden die Sophie bij de muziek maakte van hem en haarzelf, zijn beiden zowel stoer als kwetsbaar.

1807 summerschool expo lambertine
1807 summerschool Meike

Een andere wereld

De installaties van Meike Legêne en Maite Vanhellemont gaan een mooi duet aan. Een contrast tussen de fysieke wereld om je heen en de werkelijkeid in je hoofd. Maite richtte een sobere kamer met alleen een bed, vensters en een uitzicht op het bos. In een hoek van de zolder ernaast bouwde Meike een surrealistisch stukje bos met bomen die uit karton groeien, takken die de boekenkast overwoekeren en kleine rode dieren op een tafel van berkenstammen. Een andere werkelijkheid die niet in een blik te omvatten is.

My Other Tongue, expositie Summerschool Het Vijfde Seizoen
Beautiful Distress Huis
Ms van Riemsdijkweg 41 A, Amsterdam
18 juli t/m 5 augustus

Deelnemers:
Freya van Assem, Miriam van Beurden, Susan Bink, Ilke van Deventer, Reinier van Duijn, Linnea Langfjord Kristensen, Meikel Legêne, Fieke Ruitinga, Sophie Schwartz, Jesse Strikwerda, Maite Vanhellemont, Lambertine van Veldhuizen.

© LUCY, 18-7-2018. Tekst en foto's Marjolein Sponselee