Straatlokaal in Leidsche Rijn

nieuwbouw uit restmateriaal

Na Milaan en Wenen is het ongelooflijk charmante project Straatlokaal nu in Utrecht. Ontwerpers Rikkert Paauw en Jet van Zwieten zoeken in drie wijken naar materiaal, verzamelen dat in een container en bouwen er terplekke iets moois van. Het eindresultaat verrijst in mei op de Neude. Deze week ging het project van start in Leidsche Rijn, daarna volgen Wittevrouwen en Kanaleneiland. Levert dat per wijk heel ander materiaal op? En een andere interactie met de bewoners? Lucy kijkt mee.
1204 straatlokaal lr 8 april
Terwijde, 8 april 2012, 15:30
Zondag 8 april was de laatste bouwdag. Het eindresultaat is een schuurtje met een steiger die uitsteekt over het water. Een ontwerp dat is afgestemd op de bouwlocatie, het materiaal en de omgeving. Het is een mooi portret van de vinexwijk met zijn waterrijke buurten en de afwisseling van nieuwbouw en oude wegen en boerderijen. Het gebouwtje volgt de vorm van de container en het dak en de steiger kunnen voor het vervoer worden ingeklapt.
Komende week begint Straatlokaal opnieuw met een lege container in de wijk Wittevrouwen, en daarna volgt nog Kanaleneiland-Noord. In alle wijken worden ook video- en geluidsopnamen gemaakt. Het eindresultaat is begin mei te zien op de Neude.
1204 straatlokaal lr raam
Terwijde, 8 april 2012 (foto: ms)
   
1204 straatlokaal terwijde int
Terwijde, 8 april 2012
   
1204 straatlokaal lr 7 april
Terwijde, 7 april 2012, 14:30
   
1204 straatlokaal lr 6april 2
Terwijde, 6 april 2012 15:30
Op donderdag ging het daadwerkelijke bouwen van start. In de container verscheen een vloer van kliklaminaat, aan de waterkant kwam een steiger en de contouren van het gebouwtje werden zichtbaar.
1204 straatlokaal lr 6april
Terwijde, 6 april 2012 15:30
  
  
1204 straatlokaal lr 1
5 april 2012
Drie dagen lang  trokken de straatjutters door de wijk op zoek naar materialen. De container raakte steeds voller en de stapels met planken, ijzer en meubilair groeiden. Naast de container verscheen een complete terrasset.
1204 straatlokaal lr rikker fietst
Rikkert Paauw op de jutfiets (foto: Foundation)
  
1204 straatlokaal de fiets
de jutfiets (foto: Foundation)
Met een speciale jutfiets trokken ontwerpen Rikkert Paauw en zijn collega's de wijk in op zoek naar overtollige bouwmaterialen en meubilair. Ze bezochten uiteenlopende plekken: de Woonoutlet in the Wall, oude tuinbouwkassen, bouwlocaties, nieuwbouwwoningen en oude boerderijen.
1204 straatlokaal lr container
de lege container op 2 april
Op maandag 2 april verscheen aan de rand van het parkeerterrein bij Albert Heijn in Terwijde, Leidsche Rijn, een lege container.


(c) Lucy, 8-4-2012. Tekst en foto's: Marjolein Sponselee
1204 straatlokaal lr container
de lege container op 2 april

meer over Straatlokaal

Straatlokaal is een project van de stichting FOUNDation
lees meer op www.foundationprojects.eu

2-8 april Leidsche Rijn Hof ter Weydeweg
9-15 april
Wittevrouwen pleintje op kruising Bollenhofsestraat en Zandhofsestraat
16-22 april
Kanaleneiland-Noord Pearsonlaan

Straatlokaal

buurten in de stad
5 t/m 10 mei Neude