Kunstenaars, hoe meer hoe beter?


De vraag die kunstenaars vaak te horen krijgen, zodra ze bekennen kunstenaar te zijn, is “kan je daarvan rondkomen dan?”.

Een veelzeggende uitspraak met de onderliggende notie dat kunstenaarschap, uit financieel oogpunt, moeizaam is. De natuurlijke markt, vooral voor autonome kunst, is klein en de subsidies liggen niet voor het oprapen. Slechts een klein percentage maakt aanspraak op een stipendium van het Fonds BKVB  of op een WWIK uitkering. 

Kortom, er is een hoop concurrentie. Toch studeren er jaarlijks honderden autonome kunstenaars af. 

Lucy vraagt zich af, is er genoeg afzetmarkt voor die toevoer?

(reacties via facebook)
  • Linke Marry Ik denk, het zorgt vanzelf voor hogere kwaliteit over het algemeen, want meer competitie en creatieve invloeden.

  • LUCY in de lucht En is het dan ook de taak van de maatschappij om te investeren in alle talenten? Of moeten ze zelfredzaam zijn? Of een combi?

  • Lotte Volz Zoals Joseph Beuys ooit al zei: Jeder Mensch ist ein Kunstler! Ik werk bij Kunstfactor, sectorinstituut amateurkunst, waar we wel graag de link leggen met aan kunst doen in je vrije tijd (muziek, dans, theater, beeldend, etc.) en 'de creatieve economie' en 'harmonieuze samenleving'. Ik vind het wel belangrijk om ook in het onderwijs aandacht te besteden aan dit soort competenties. Er is genoeg onderzoek dat aantoont dat dit kan bijdragen aan zelfvertrouwen, sociale vaardigheden, creativiteit, etc. Maar er zijn vast ook onderzoeken dit dat weerleggen!

  • Astrid Willems Ja die Beuys, ik kan me wel vinden in die opmerking hoewel ik zou zeggen dat ieder mens in potentie een kunstenaar is. Anders hoef je er niks voor te doen, als je het al per definitie bent!
     
     
1109 profielfoto astrid
#Lucyonderzoekt is 
verzonnen door Astrid Willems. Zij is de tekenaar 
en schrijfster van dit item. 
Meer weten over Astrid Willems? Bezoek haar website
www.astridwillems.nl