De Stem van West zwijgt

1502 stemvanwest sound

Roald van Dillewijn (Soundlings) maakt geluidsopnamen onder de Prins Clausbrug

Het geluid van west

Sinds begin 2013 klinkt in en om Kanaleneiland regelmatig De Stem van West. De Stem van West is een radioproject van de Gemeente Utrecht dat kunstenaars, schrijvers en muzikanten uitnodigt om de bijzondere kwaliteiten van deze wijk onder de aandacht te brengen. Elise ’t Hart brengt er met haar Instituut voor Huisgeluid mooie reportages over huiseigen geluiden als een snorrende geiser, een tikkende klok of een schurend scharniertje. Het collectief Soundlings richt de microfoon juist op het geluid buiten. Al wandelend door de wijk maken zij een compositie van straatgeluiden, waardoor je de omgeving op een andere manier beleeft. Daarnaast zijn er vele interviews met bewoners van Kanaleneiland, reportages en andere radiozaken te beluisteren op Stemvanwest.nl Op vrijdag 13 februari komt er een eind aan het project. De uitzendingen en andere overblijfselen worden overgedragen aan het Utrechts Archief, er is een eindfeest waarbij een kunstwerk van Voebe de Gruyter wordt onthuld en op zondag 15 februari een laatste kans om met De Stem van West Kanaleneiland te verkennen.

1502 stemvanwest flyer

Betrokkenheid

De Stem van West is niet het eerste project dat de Gemeente Utrecht op deze manier organiseert. Enkele jaren geleden was er een soortgelijk project: In Overvecht. Ook toen werden kunstenaars, schrijvers en muzikanten ingezet om een oude naoorlogse wijk op te leuken. Aanleiding was destijds een verzoek van een bewonersplatform om een kunsttoepassing in hun wijk. Gezien de sloopplannen die er voor Overvecht waren leek het logischer voor een tijdelijk project te kiezen dan voor een permanent beeld. Zo ontstond In Overvecht: tien kunstenaars(duo’s) verbleven voor een korte werkperiode in een hoogbouwflat in de wijk en maakten een werk naar aanleiding van hun ervaringen. Net als deze keer in Kanaleneiland was het uitgangspunt dat het niet alleen over de wijk moest gaan, maar dat er ook ter plaatse iets gerealiseerd zou worden. Geen kunstenaars die van afstand de wijk beschouwen en vanuit hun ivoren hoogbouwtoren daarop reflecteren, maar werken vanuit betrokkenheid en fysieke aanwezigheid in de wijk. Het contact met de bewoners was een belangrijk aspect.
    Zo ook in Kanaleneiland. Betrokkenheid van de wijkbewoners is essentieel, De Stem van West gaat over hen. Meer dan destijds in Overvecht is er nu echt contact met de bewoners. De Stem van West trok de wijk in, organiseerde evenementen en was aanwezig bij buurtinitiatieven en festivals.

1502 stemvanwest papierkauwen

papier kauwen met de stem van west (foto's: Anna van Kooij)

1502 stemvanwest papierpulp

Speeksel als bindmiddel

Radio maken doe je met speeksel vindt Voebe de Gruyter, een van de kunstenaars in het project. Zij maakte een blijvende herinnering aan De Stem van West, waarin speeksel de bindende factor is. Geïnspireerd door een 18e eeuws object bij het programma Tussen Kunst & Kitsch kwam De Gruyter op het idee een reliëf te maken van gekauwd papier. Ze nodigde buurtbewoners uit voor een middag papierkauwen en kneedde de verzamelde pulp tot een plafondornament voor Isola Rosa, het buurtcentrum dat de afgelopen jaren de thuisbasis was van het radiostation. Het kunstwerk vormt het gestolde bewijs dat De Stem van West erin geslaagd is in de wijk door te dringen, dichter bij de bewoners kun je haast niet komen. Dit weekend zendt het radiostation voor de laatste keer uit. Is Kanaleneiland er een betere wijk van geworden? Waarschijnlijk niet, maar ongetwijfeld hebben velen een paar leuke uren en dagen beleefd met De Stem van West en de wijk beter leren kennen. En dat is ook wat waard.

©LUCY, 10-2-2015. Tekst: Marjolein Sponselee

1502 stemvanwest bmbcom

BMB con, radio vanaf het water, september 2014 (Foto: Marjolijn van Dijk)

1502 stemvanwest flyer

De Stem van West

Voor meer informatie en het beluisteren van uitzendingen en podcasts en het programma voor het laatste weekend:
www.destemvanwest.nl

 

Van het project In Overvecht is nog veel terug te lezen op de site: www.inovervecht.nl