Kunstenaars aan het woord


Lucy is iets opgevallen in haar zoektocht van de afgelopen weken. Dezelfde argumenten voor het afschaffen van subsidies worden ook aangevoerd voor het behoud van subsidies.
Uit de ene hoek komt het geluid dat subsidies zorgen voor oneerlijke concurrentie, vervalsing en verlamming. Uit de andere hoek komt het geluid dat afschaffing van subsidies zal leiden tot vervlakking, dat subsidies nodig zijn voor het waarborgen van kwaliteit.
 
Lucy vroeg kunstenaars naar hun ervaringen met subsidies, hun kijk op subsidies, en naar hoe zij, voor hun gevoel, worden waargenomen door de maatschappij. Hieronder laat Lucy een achttal kunstenaars aan het woord
  
Malou Cohen
Er zijn veel kunstenaars, dat is zo. Objectief gezien: De (kunst)wereld kan mij missen als kiespijn. Maar als ik 1 van de 10 enige kunstenaars van NL zou zijn zou ik het ook wel erg druk krijgen… 
Ik ben geen kunstenaar geworden om succesvol, of 'de beste' te zijn. Ik doe gewoon wat ik het liefste doe in mijn leven. Ik haal mijn inkomen vooral uit mijn bijbaan. Dit vind ik fijner voor nu zodat ik me met mijn werk echt kan richten op dat wat bij mij past, en dat is over het algemeen niet waar het geld voor het oprapen ligt.
 
Jans Muskee
De eerste vraag die mensen stellen als je ze vertelt dat je kunstenaar bent, is nog steeds: kun je daarvan rondkomen? Dus dat is niet veranderd.
Wel merk ik dat ik nu, als mensen vragen wat ik doe, ik liever zeg dat ik docent ben i.p.v. kunstenaar. In die zin heeft het kunstenaarschap imagoschade opgelopen, maar dat zit waarschijnlijk meer in mijn eigen hoofd. De kunstenaar wordt nu nog meer als een profiteur gezien die op kosten van de overheid een beetje uit zijn neus zit te eten.
 
Helga Kock am Brink
Bij kunst, gestimuleerd door hoogstaande instituten is de kloof naar het publiek dermate groot, dat het geen wonder is, dat in sommige gevallen een vertekend beeld ontstaat en de belastingbetaler boos wordt en zich onbegrepen voelt. 
Het is aan de kunstenaar om een goede formule te ontwikkelen waarmee hij/zij authentiek kan blijven maar ook het cliënteel weet te prikkelen tot opdracht/aankoop....dus waardering. Dit klinkt allemaal erg theoretisch, maar in wezen gaat het om de chemie, de gunst, de vriendschap
en het vertrouwen. Ik denk dat kunsttoepassingen daardoor ook veel persoonlijker zullen worden. 
Lijkt mij meer dan een uitdaging.  
  
John van Kooten
Kunstenaars zijn zeker niet subsidie afhankelijk........kunstenaars zijn "survival specialisten" en zijn (noodgedwongen) gewend om met weinig geld en veel inventieve creativiteit te overleven.
Wellicht is het nu eindelijk eens tijd om ALLE subsidies op kunst en cultuur af te schaffen. De subsidies komen in het huidige system toch telkens bij de zelfde "culturele incrowd" terecht en staan als zodanig de artistieke vernieuwing in de weg. Het jaren lang blijven subsidiëren van telkens dezelfde "kunst en cultuur organisaties" werkt remmend op de dynamiek die kunst en cultuur zou moeten hebben en zou moeten uitstralen. Het huidige subsidiesysteem werkt inderdaad in zeker zin én concurrentievervalsend én verlammend voor vernieuwing/verandering! De hedendaagse Nederlandse kunst en cultuur "afnemers" zijn kritisch en kundig genoeg, dus laat de "vrije marktwerking" maar los op deze "speciale" sector.
 
Ellen Rijk
Debat is goed, maar zorg wel dat je goed geïnformeerd bent.
We hebben al genoeg last van regeerders en gedogers die loze, soms zelfs gelogen, uitspraken doen over cultuur, en dan klakkeloos nagepraat worden. Daarom denkt half Nederland, "de belastingbetaler', dat subsidies voor het oprapen lagen en niet verantwoord moesten worden, dat de cultuur uitsluitend van subsidies leefde, zonder eigen inkomsten. En dat Nederland een Luilekkerland voor luie kunstenaars was.
Op de meeste plekken wordt keihard en gewetensvol gewerkt, met en zonder subsidie.
Ik denk dat weinig mensen in de gesubsidieerde cultuur een inkomen hebben dat aan de Balkenendenorm komt.
 
Sophia Anastasia
Ik denk wel degelijk dat Nederland een Luilekkerland voor kunstenaars is/was. Subsidies verantwoord door subsidieschrijvers die de sleutel van de subsidiepoort lijken te hebben gehad. De hoeveelheid geproduceerde onzinkunst vanuit non-existentiële basis is stuitend. Nog erger is de kunstondersteunde sector die het leeuwendeel van de kunstsubsidies opsoupeert.
Schrap alsjeblieft alle subsidies op beeldend gebied. Ik wil niet zeggen dat kunstenaars lui zijn, in tegendeel, maar ik zit te smachten naar de dag dat werk vergeleken wordt met elkaar zonder dat waardeloze projecten extern worden gefinancierd. Gewoon eerlijke concurrentie, dus. En echt werk.
Power to the Artist!
 
Anne Wenzel
Subsidie is nooit meer dan een steuntje in de rug geweest. Maar wel een steun van belang! Als je ziet dat 83% na het afstuderen onder bestaansminimum leven, dan is dit minieme steuntje in de rug van essentieel belang.
Subsidie was altijd nodig om een tegengewicht voor de markt te bieden. Dankzij subsidie kunnen er grote installaties ontwikkeld worden, die anders niet te realiseren zijn. Als subsidies wegvallen zullen veel museale zalen ander werk moeten tonen. Want veelal komt dat werk uitsluitend tot stand dankzij een bijdrage van het FondsBKVB.
Dankzij subsidie kan onderzoek gedaan worden, zodat het werk meer diepte krijgt. Het werk zal marktgerichter worden. In mijn geval betekent dit dat er liefelijkere beelden gemaakt moeten worden. Geen beelden die iets aan de kaak stellen, maar vooral de koper bevestigen. Want dat vinden mensen fijn. Er zal een sterke vervlakking optreden.
Dankzij subsidie kan überhaupt een oeuvre ontwikkeld worden. Juist daar zal het grootste probleem optreden.

Lucy constateert een grote rijkdom en verscheidenheid aan meningen en ervaringen! De passieve, subsidieslurpende kunstenaar heeft Lucy (nog) niet kunnen ontdekken.

Over het algemeen durft Lucy wel te stellen dat kunstenaars mensen zijn met een origineel geluid en een bijzondere kijk op de wereld, mensen waar je de maatschappij vol mee kan stoppen!   

1109 profielfoto astrid
#Lucyonderzoekt is 
verzonnen door Astrid Willems. Zij is de tekenaar 
en schrijfster van dit item. 
Meer weten over Astrid Willems? Bezoek haar website
www.astridwillems.nl