Apparitions

een andere wereld in Sanaa

Momenteel is bij Galerie SANAA de expositie Apparitions te zien, met werk van kunstenaars Paul Bogaers (NL) en de Frans-Gabonese Myriam Mihindou. LUCY ging op bezoek bij galeriehouder Berthe Schoonman en begaf zich in een hele andere wereld…

1702 sanaa bogaers

Wat voordat je de galerie binnenkomt al heel erg opvalt, zijn de talloze figuren die in de etalage staan. Ze kijken naar buiten, omhoog, maar het is niet precies duidelijk naar wat. Al snel na binnenkomst blijkt dat de Lucy-correspondent niet de enige was die getriggerd werd door de talloze hoofden op papier-maché lichamen, elke paar minuten staan er wel een paar mensen stil voor de grote ruit om te kijken wat er allemaal te zien is.

“Sommige mensen kijken zelfs naar boven,” vertelt Berthe. “En de mensen die dan vervolgens naar binnen komen, zijn verrast dat je op de een of andere manier toch een andere wereld binnentreedt. Normaal ziet de galerie er veel meer uit als één grote witte ruimte en nu hangen er allerlei driedimensionale objecten aan de muur. Die driedimensionaliteit dringt zich echt aan je op wanneer je hier binnenkomt.”

1702 sanaa paul bogaers 2
1702 sanaa miryam

voodoo

Die 3D-objecten zijn het werk van Paul Bogaers, die eerst louter fotografeerde maar dat niet meer genoeg vond en de derde dimensie op is gaan zoeken. “En dat heeft hij gedaan met heel veel papier-maché, hij creëert daar grote wandobjecten mee, die op het eerste gezicht rare dingen aan de wand lijken.”

Maar wie verder kijkt, ziet dat de objecten erg zorgvuldig in elkaar zijn gezet. In sommige objecten zijn zelfs echte kiezen verwerkt, of lenzen van brillen en camera’s. Je ziet duidelijke parallellen tussen voodoo, Afrikaanse beelden en rituelen en de objecten aan de muur. Tussen het werk van Bogaers in hangen strak ingelijste zwart-witte foto’s van Myriam Mihindou. Er hangen geen bordjes bij, dus het is voor de bezoeker in eerste instantie raden wie wat gemaakt heeft. Ook de foto’s van Mihindou vertegenwoordigen een hele andere wereld.

1702 sanaa paul en miryam

verbinden

Berthe: “De kunstenaars hebben het volledig samen opgebouwd en ingedeeld. Het bijzondere is ook dat mensen nu langer naar die foto’s kijken dan normaal, alle werken zijn samengevoegd tot één beleving. Het werk van Myriam Mihindou gaat altijd over contact, dat zie je in die foto’s heel erg goed. In die zin gaat het ook een verbinding aan met wat er omheen te zien is.”

Verbinding aangaan doet het zeker, ondanks het scherpe contrast in uitvoering tussen de werken van beide kunstenaars. Bogaers’ werk is erg mat, zacht en je ziet duidelijk nog dingen als vingerafdrukken in het bewerkte papier. Het werk van Mihindou is daarmee vergeleken enorm strak vormgegeven: glimmend glas, strakke zwarte lijsten en vlijmscherp gefotografeerde performers. Als overeenkomst hebben ze dat zowel de figuren van Bogaers iets pretenderen te zijn, net als de performers die Mihindou vast heeft gelegd voor deze serie, welke duidelijk een rol aannemen voor de foto.

Apparitions is te zien tot en met 11 maart.
Op vrijdag 24 maart zal er om 20:00u een artist talk plaatsvinden in de galerie met Paul Bogaers en Alexandra van Dongen, curator van Boymans van Beuningen en het Wereldmuseum Rotterdam.

Galerie SANAA
Jansdam 2, Utrecht
Open wo t/m za 12:00-18:00u

© LUCY, 24-2-2017. Tekst: Sam de Kat

wie, wat, waar

Apparitions is te zien tot en met 11 maart.
Op vrijdag 24 februari is er om 20:00u een artist talk in de galerie met Paul Bogaers en Alexandra van Dongen, curator van Boymans van Beuningen en het Wereldmuseum Rotterdam.

Galerie SANAA
Jansdam 2, Utrecht
Open wo t/m za 12:00-18:00u