Hoe veelzijdig is de kunstenaar?


Het is moeilijk om de kunstenaar in beeld te krijgen. Lucy was bij het symposium Kunst moet rollen op 3 november. Daar presenteerde Jaap Wils, Research voor beleid, een onderzoek naar de sector beeldende kunst en haar geldstromen.


Over de hoeveelheid kunstenaars is geen duidelijkheid. Jaap ging uit van 7.000 maar het kunnen er ook 25.000 zijn. Sommige mensen zijn namelijk wel beeldend kunstenaar maar niet te identificeren als zodanig. Een geestige opmerking.

Wat blijkt uit het onderzoek is dat kunstenaars heel veel nevenactiviteiten ontplooien. Dit zijn aanverwante activiteiten of compleet andere beroepen. Een interessant gegeven, vindt Lucy. Kunstenaars zijn tot veel in staat, hebben vaak meerdere vakken onder de knie en bewegen zich op hun eigen terrein ook in de breedte.

Lucy wil hier meer van weten en vraagt zich af, hoe veelzijdig is de kunstenaar?

Ter voorbereiding op dit artikel sprak Lucy met Mieke Siemons, een zeer veelzijdige kunstenaar. Zij verwoorde haar uiteenlopende activiteiten op een prachtige manier.

Voor mij zijn al mijn activiteiten een organisch gegroeide en inmiddels vanzelfsprekende combinatie van:
1. Ondernemerschap (communiceren en focussen)
2. Vrij kunstenaarschap (creëren)
3. Studeren (OU.nl Cultuurwetenschappen)
4. Doceren (expressief schilderen / kunstbeschouwing).

Er is een wisselwerking. Via het lesgeven scherp ik in dialoog met mijn studenten ook mijn eigen kunstenaarschap aan. Social media helpen mij deze vier met elkaar te verbinden......


Ben je kunstenaar en herken je deze organisch gegroeide combinatie van activiteiten? Of botsen je uiteenlopende activiteiten juist?

Lucy wil graag je verhaal horen en tonen!
1109 profielfoto astrid
#Lucyonderzoekt is 
verzonnen door Astrid Willems. Zij is de tekenaar 
en schrijfster van dit item. 
Meer weten over Astrid Willems? Bezoek haar website
www.astridwillems.nl