Het bruist op de kade

Culturele vrijhaven De Nijverheid

1807 Nijv1

Zomer Werkspoorkwartaal – Foto: Aad van Vliet

Een plek vol mogelijkheden

Het Werkspoorkwartier heeft een nieuwe aanwinst: Culturele Vrijhaven de Nijverheid van initiatiefnemers en kunstenaars Daan Bramer en Jonathan Straatman. Eind 2017 streken zij neer op de Nijverheidskade 15 waar zij sindsdien werken aan hun ideaal: een permanente rauwe plek in Utrecht voor creatieve makers en open voor een breed publiek. Dat is precies wat Utrecht nog nodig had. Een plek die nooit af is, waar altijd wat gebeurt, waar je steeds weer verrast wordt en waar je het gevoel krijgt dat alles er mogelijk is.

1807 Nijv2

Een nog te betrekken atelier - Foto: Marjolein Witte

Energie

De afgelopen maanden is hard gewerkt om De Nijverheid tot leven te laten komen. Ongeveer 26 Utrechtse kunstenaars hebben er inmiddels hun intrek genomen in de ateliers. Er is plek voor stille disciplines, maar ook lassers en houtbewerkers kunnen bij De Nijverheid terecht. Hier kunnen hele kleine én hele grote projecten worden uitgevoerd. De ateliers zijn vooral bedoeld voor autonoom beeldend kunstenaars die actief hun beroep uitoefenen. De vrijhaven moet bruisen van energie, vinden Bramer en Straatman, en daar hoort geen zolderkamerkunstenaar bij, die sporadisch zijn atelier bezoekt.

1807 Nijv3

Exboot – Foto: Aad van Vliet

Van alles te doen

Onder in het ateliergebouw wordt momenteel gewerkt aan een horecagelegenheid in de vorm van een bar en een eetcafé. Voor € 2,- kun je al een biertje van de tap krijgen. En op vrijdag staat buiten geregeld de zelfgebouwde pizzaoven aan. Klinkt als een goede reden voor een bezoekje!

Op het terrein aan de kade staan drie voormalige Zandpad-boten. Zij krijgen in de vrijhaven een nieuwe functie. Eén van de boten wordt momenteel verbouwd. Hierin komen naast elkaar: Het Zandpadmuseum, om dit Utrechtse fenomeen niet te vergeten; expositieruimte EXboot (het zusje van EXbunker) en twee muziekstudio’s, waar ook muziekles gevolgd kan worden.

1807 Nijv 4

Totemkachel Scrapdesign - Foto: Marjolein Witte

Van jong tot oud en van arbeider tot zakenman

Het buitenterrein staat vol opvallende bouwsels. De totemkachel van Scrapdesign torent hoog de lucht in en ’s avonds geven de lichtkunstwerken van kunstenaar Robert Groenewald sfeer aan deze industriële plek. Voor de toekomst liggen nog plannen voor het bouwen van een soort sculpturale ateliertoren. Hoe dit er precies uit gaat zien, moeten we nog even afwachten.


De Nijverheid wil vooral een plek worden waar iedereen terecht kan. Om te maken of te ervaren. Van jong tot oud en van arbeider tot zakenman. Cultuur en kunst staan centraal en dit kan op allerlei manieren worden vormgegeven en beleefd. Bramer en Straatman staan open voor culturele kunstinitiatieven en nodigen mensen uit met ideeën te komen.

Meer weten?
Ben je nieuwsgierig geworden naar de Nijverheid? Kom op 15 september naar het Uitfeest op De Nijverheid. Een minifestival met workshops, een buitenexpositie, muziek en zelfs acrobatiek! Je bent welkom van 13:00 tot 23:00 uur.


Wil je meer weten over de ateliers of andere mogelijkheden van De Nijverheid? Kijk dan op www.denijverheid.com.

1807 Nijv 6

Robert Groenewald - Foto: De Nijverheid

1807 Nijv 7

Foto: De Nijverheid

© LUCY, 24-7-2018. Tekst: Marjolein Witte