Interventie bij de domtoren

Gaat hij de toren beklimmen in een Spidermanpak? Inpakken met WC-papier? Bestormen? Wat kunstenaar Patrick van Vught precies gaat doen vermeldt het persbericht niet. Wel dat het iets met licht is en op zondag 31 oktober van 17.30 tot 20.30 onder de Domtoren te zien is.
De Domtoren, altijd en eeuwig symbool van Utrecht. Zeker als het gaat om een project met stadsgezichten. Stichting U-mind, het CBKU en Kunstuitleen Utrecht startten begin dit jaar het televisieproject 'stadsgezichten' dat als doel heeft jongeren meer te interesseren voor kunst en cultuur. Patrick van Vught vroegen ze een werk te maken dat geïnspireerd is op een stadsgezicht uit de collectie van de kunstuitleen. Het werd een tweeluik van John van der Valk, met links een toren die naar een wolk in de hemel reikt en rechts een omgekeerde toren die met de punt in een zwart gat staat.

Van Vught vond het geen eenvoudige opdracht maar raakte na een rondleiding door de toren toch geïnspireerd. Met name door de hijsluiken die tijdens de bouw van de toren werden gebruikt om bouwmaterialen naar boven te takelen. Een van de luiken gebruikt hij tijdens zijn interventie.
Maar waarvoor?

Dat weten we pas op 31 oktober.
1010 domtoren schilderij
John van der Valk, De betekenis van een toren, collectie Kunstuitleen Utrecht

(c) Lucy, 22-10-2010 Tekst: Marjolein Sponselee
patrick van vught, interventie domtoren

Gemist?

De film 'een toren van betekenis' blikt terug op de interventie bij de Domtoren van Patrick van Vught.