Uitfeest met Art Utrecht

samen op de Neude

In veertien zeecontainers op de Neude presenteren elf kunstinstellingen en galeries van Art Utrecht hun programma.

1809 art utrecht neude ex

Babs Bleeker

Art Utrecht

Art Utrecht bestaat sinds 2015 en is opgericht met als doel de zichtbaarheid, bekendheid en vindbaarheid van instellingen en ondernemers op gebied van kunst te vergroten. Het is een initiatief van Kunstliefde Ruimte voor Beeldende Kunst, Galerie SANAA, KuuB Ruimte voor Kunst en Cultuur, Dapiran Art Project Space, Galerie Rob Rademaker en EXbunker. Momenteel zijn twintig instellingen aangesloten bij Art Utrecht, waaronder galeries, presentatieinstellingen en musea.
Op artutrecht.com is een overzicht te vinden van de deelnemers en een agenda met activiteiten en exposities. Naast het online platform organiseert Art Utrecht een paar keer per jaar Art Meat, een ontmoeting voor kunstenaars en kunstprofessionals met korte presentaties en een borrel.
Tijdens het Uitfeest dit jaar is Art Utrecht voor het eerst ook gezamenlijk aanwezig met een presentatie op het Neude. Op de Neude verschijnt een installatie van twaalf zeecontainers waarin verschillende instellingen laten zien wat in Utrecht op het gebied van hedendaagse kunst het komende seizoen te zien is. Daarnaast is er een presentatie van jong HKU talent en zijn er doorlopend performances plaats van Caz Egelie en PJ Roggeband. Yasser Ballemans ontwierp een toegangspoort voor het plein.

Uitfeest

Berthe Schoonman van Galerie Sanaa is een van de drijvende krachten achter Art Utrecht. Zij werd in januari door Culturele Zondagen benadert met het verzoek de bijdrage vanuit de beeldende kunst voor het Uitfeest te coördineren. Opzet voor het Uitfeest was de vijf verschillende sectoren (theater, film, muziek, beeldende kunst en literatuur) elk op een eigen plek te presenteren. De beeldende kunst laat zich zien in 15 zeecontainers op de Neude. Elf containers staan in een cirkel, hierin presenteren elf instellingen die deel uitmaken van Art Utrecht zichzelf en hun programma voor komend seizoen. Op het plein in het midden is ruimte voor de performances van Caz Egelie. De toegang tot de cirkel wordt gevormd door een werk van Yasser Ballemans. Buiten de cirkel staan nog drie containers, waarin een selectie van recent afgestudeerden van de HKU wordt getoond.
Berthe: "De presentaties zijn heel divers en dat is ook wat we willen laten zien, de veelzijdigheid van de sector. Sommigen laten een solo zien, anderen een groepsexpositie of een ter plaatse gemaakt werk. Het is heel breed en dat is ook wat er mooi aan is."

1809 art utrecht neude

De stichting Art Utrecht ging van start in 2015, voor dat moment organiseerden enkele instellingen al eens een gezamenlijke galerieroute. Dat de bundeling van de krachten werkt, merkt Schoonman bijvoorbeeld aan hoe ze nu door culturele zondagen zijn benaderd. "Vooral een centraal aanspreekpunt en de zichtbaarheid als platform helpt. Je bent beter te benaderen en wordt daardoor ook serieuzer genomen. Ook Art Meat groeit enorm. Drie keer per jaar organiseert Art Utrecht deze netwerkbijeenkomst; steeds op een andere plek, zodat je als deelnemer ook de verschillende locaties leert kennen. Dat er intussen 200 bezoekers zijn bij Art Meat maakt wel duidelijk dat het voorziet in een behoefte aan informele ontmoeting."
Art Utrecht is opgezet naar een voorbeeld in Berlijn. Net als daar is het doel zo breed mogelijk de kunst uit de stad weer te geven, zowel de commerciële galeries als de meer conceptuele instellingen. "Het is een divers gezelschap, zo breed mogelijk en dat is ook wat we willen." Het doel is de site nog verder uit te breiden met een overzicht van kunstenaars in Utrecht, dat stukje wordt binnenkort verder ontwikkeld. Ook de kunstenaarsinitiatieven mogen erbij. In feite kan elke instelling -tegen vergoeding- lid worden, voorwaarde is dat er een vaste locatie is en een programma.
Dat het voordelen heeft als een groep naar buiten te treden blijkt in elk geval ook op het Uitfeest. De bundeling van krachten zorgt er dit jaar voor dat de beeldende kunst sector in Utrecht een niet te missen onderdeel is.

Art Utrecht

meer over ART UTRECHT op www.arturecht.com

voor het programma van het Uitfeest;
https://www.culturelezondagen.nl/zondag/2018/uitfeest