Reebok blog: Milou Voorwinden

art director en textiel ontwerper

LUCY volgt de makers van de film Reebok. Een groep jonge professionals in Amersfoort uit verschillende disciplines. Een van hen is Milou Voorwinden, art director van Reebok en textielontwerper.

ontwerp Milou Voorwinden

Milou Voorwinden is net terug van de Dutch Design Week in Eindhoven. En heeft een drukke week achter de rug met het bedrijf EE-Exclusives,dat op maat gemaakte stoffen produceert voor kunstenaars en ontwerpers. Milou werkt er als jacquard ontwerper, ze zet het idee van de kunstenaars om in een weefbaar product.
In het weven heeft ze intussen haar draai gevonden, maar ooit begon Milou als goudsmid. Toen ze gaandeweg de opleiding allergisch bleek voor sommige metalen stapte ze over naar Product Design aan ArtEz. Daar op de kunstacademie wilde ze op een een andere manier verder gaan met sieraden maken. Textiel werd het nieuwe materiaal. In eerste instantie sieraden van uit elkaar gerafeld textiel. Later ging ze zich verder in de techniek van het weven verdiepen. De combinatie van ambacht en techniek in weven sprak haar aan.

ontwerp Milou Voorwinden
Milou Voorwinden - sieraad van textiel

Experiment in materiaal en techniek

"Ik ben vanaf het begin experimenteel geweest in het materiaalgebruik, werkte bijvoorbeeld veel met recylebare materialen. Rond het afstuderen werkte ik met een handweefgetouw, daarna ging ik met steeds grotere machines werken, waardoor ook het materiaal veranderde. Het moet industrieel te verwerken zijn." In de afgelopen jaren lag de focus vooral op het uitbreiden van de technische kennis. Nu zet Milou weer in op eigen projecten en nieuwe ideeën. Van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie ontving ze een talentontwikkeling subsidie waarmee ze enkele nieuwe projecten begint. Zo gaat ze in Japan in de regio Kyoto werken met weverijen die de traditionele stoffen voor kimono's maken. "Japan is echt een cultuur van ambacht en traditie. Ik ben zelf van innovatie en nieuwe ontwikkelingen, maar de technische taal is hetzelfde. Op hun oude machines gaan we 3D weefsels maken, waarschijnlijk met een architectonische toepassing, dus als akoestisch paneel bijvoorbeeld." Ook gaat ze de subsidie benutten om een ander experiment verder uit te denken: een product als een geheel weven, zonder dat het achteraf in elkaar gezet hoeft te worden. En in Barcelona gaat ze samenwerken met een onderzoekscentrum voor de industrie, eveneens in 3D ontwerp.
De samenwerking in Japan is exemplarisch voor het doel dat ze voor zichzelf ziet in de textielindustrie. "Ik heb het idee dat ik iets kan veranderen, dat ik het minder conservatief kan maken. Dat is denk ik mijn doel als ontwerper."

Milou Voorwinden - 3D geweven tas

Textiel en film

Hoe komt een textielontwerper in de film terecht?
Dat lijkt het voordeel van werken in de periferie die Amersfoort is. Gelijkgestemden uit verschillende disciplines kennen elkaar. Roman Kienjet kende ze van verschillende exposities en Florens Kool kende ze al van een filmclubje. Film was al een gemeenschappelijk interesse. Milou nam de taak van art direction op zich, iets dat niets met textiel te maken heeft, maar in proces wel te vergelijken is met product ontwerpen. Ook hier is het vormgeven van ideeën, en aanpassen aan wat tijdens het proces voorvalt. "In het begin heb ik met Jacob veel gesproken over het script. Om te weten wat er op de set nodig is om het beeld dat hij in zijn hoofd heeft te realiseren. Door die gesprekken verandert er soms ook wat in het script. En sommige dingen ontstaan toevallig. Zo kwam een van de acteurs in een oranje joggingbroek naar de draaidagen. Dat hadden we niet gepland, maar paste eigenlijk best goed bij het personage."

Lokale contacten zoals de groep rond Reebok zijn waardevol, maar landelijk en internationaal natuurlijk ook. En eigenlijk werkt het overal hetzelfde: niet met de gevreesde term netwerken maar gewoon door vanuit interesse contact te leggen en in gesprek te raken. Wat dan weer tot mooie en inspirerende samenwerkingen kan leiden, ook over de grenzen van disciplines heen.

https://www.instagram.com/milouvoorwinden/

Reebok blog 5: Florens Kool

Lees ook de voirge aflevering over kunstenaar Florens Kool